Рецепти

Запалете скарата

Запалете скарата

 

За огромна част от рибарите излетът не е завършен, ако не включва и свещенодействия като палене на скарата, внимателно преценяване на жарта и приготвянето на най-различни изкушения. Ако пък излетът е семеен, като много често се включва, това е просто задължителен елемент!

Най-лесно разбира се е да минем покрай магазина и да напълним хладилната чанта с готови кюфтета, карначета, кебапчета и месца, но рискът да попаднем на некачествена стока е голям. Има и много качествени продукти, спор няма, но не се намират винаги, а и най-вкусно е когато си приготвим скарата сами. Затова предлагаме рецепта за кюфтета на скара.

 

Те стават чудесни, но при едно условие – каймата да е качествена. По-добре е да дадем някой лев отгоре, отколкото да останем разочаровани и вместо сочно и ароматно кюфте да хрупнем рога, жили и копита, обилно подправени със соя, Е-та и някои тайни съставки, които по-добре и да не разбираме какви са.

 

1 кг качествена кайма (най-добре да е смес свинска и телешка)

2 яйца

1 равна супена лъжица чубрица

кимион и черен пипер на вкус

1 глава лук, съвсем ситно нарязана

½ връзка магданоз, ситно нарязана

сол (ако каймата не е солена)

 

Объркайте каймата с яйцата, лука, магданоза и подправките. Ако обичате кюфтетата по-пикантни, може да добавите и ситно нарязана люта чушка или лют червен пипер. Най-добре пригответе каймата за кюфтетата вечерта преди риболова и я оставете в хладилника в покрита с фолио купа, така тя ще поеме аромата на подправките.

Оформете кюфтетата, като си мокрите ръцете, за да не лепне каймата. Това количество кайма е достатъчно за 20-25 кюфтета, зависи колко са големи. Сложете скарата върху жарта, но не много ниско, иначе кюфтетата ще прегорят. Температурата е подходяща, когато може да задържите ръката си за няколко секунди на около 15 см над скарата. Намажете скарата с мазнина, за да не лепне. Запечете кюфтетата за 4-5 минути от всяка страна. Не ги пробождайте, за да не изтече сокът.

Приятен апетит!

15.11.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още