Борба с бракониерите

В Пазарджишка област намалява броят на извършените нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите

В Пазарджишка област намалява броят на извършените нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите


За контролната дейност, извършвана на територията на Пазарджишка област от отдел „Рибарство и контрол“ - Пазарджик на ИАРА, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар началника на отдела Стоян Любомиров..

Фокус: Г-н Любомиров какви са резултатите от вашата дейност от началото на 2015 година?
Стоян Любомиров: През 2015 година за изтеклите 4 месеца са иззети уреди от проверки с лодка по вода основно от язовирите „Доспат” и „Батак” - 19 мрежи с обща дължина 2000 метра, комбайни 15 броя с дължина 3 800 метра. Съставени са актове – 6 бр. По член 32 ал.1 - извършване на риболов по време на забрана, която влезе от 15 април за обекти до 500 метра надморска височина. Съставен е един акт за такова нарушение, освен това е съставен и един акт по чл.24 ал.1 с повече от разрешения брой въдици. На язовирите е разрешено да са с три въдици, а въпросното лице е било с повече от 3 броя. По чл. 17 – за незаконно извършване на стопански риболов с мрежи, което е тежко деяние, са съставени 2 акта на две различни лица, които са заловени. Колата им е конфискувана в РПУ-Пещера, а лицата бяха задържани за 24 часа. Те бяха заловени с 5 чувала мрежи с обща дължина около 650 метра и около 42 кг риба, между която каракуда, червеноперка и бяла риба маломерна. Тъй като мрежите бяха стояли повече от едно денонощие в язовира рибата, беше във вид, в който не може да се консумира, за това беше загробена. На лицата са съставени по два акта – един за извършване на стопански риболов с риболовни мрежи и един за улов на маломерна риба. Акцията на язовир „Батак” беше извършена през нощта съвместно с РПУ-Батак, по разпореждане на началника на „Охранителна полиция” в ОДМВР-Пазарджик с помощта на любители риболовци и служители на ИАРА, нарушителите бяха задържани, а колата им иззета. По закона за МВР също са им съставени актове.
Фокус: Колко са издадените риболовни билети и извършените зарибявания от началото на годината?
Стоян Любомиров: През 2015 година, само за 4 месеца са издадени 1064 риболовни билета. До момента е извършено зарибяване на „Бурово блато” и „Гачево блато”, водоеми, които се намират в община Брацигово. Там е зарибено с бял амур и сом. Зарибена е също баластриера „Бошуля” с толстолоб и шаран, както миналата година. Баластриерата със заповед на министъра на земеделието за една година е забранена за извършване на любителски риболов, за да може рибата да поотрасне, да хвърли хайвер. Извършено е и зарибяване на язовир „Тошков чарк”, а освен това е зарибен с шаран и язовир „Капитан Димитриево”.
Фокус: Извършвате ли съвместни проверки с други институции и имате ли регистрирани нови рибовъдни стопанства?
Стоян Любомиров: До момента са извършени проверки в магазинната мрежа и рибовъдни стопанства, включително има регистрирано ново стопанство за отглеждане на костур в землището на панагюрското село Бъта. Там има създадено стопанство за африкански сом, а сега изграждат и стопанство за костур. Извършени са и съвместни проверки със служители на ОДБХ като са проверявани тържища, магазинна мрежа, включително и големите вериги, а също и ресторанти по места около големите язовири. От следващата седмица започват съвместни проверки с РДГ. Нещата са съгласувани с директора на РДГ-Пазарджик и „Охранителна полиция”.
Фокус: Като тенденция какво отчитате през годините?

Стоян Любомиров: През годините отчитаме първо промени свързани с любителския риболов. Хората получиха своеобразно възпитание, защото извършват риболов само след издаването на билет. През последните години населението на региона намалява, но се увеличава броят на издадените билети за любителски риболов. През 2000 година сме имали издадени само 200 билета, а сега са над 7000 за миналата 2014 година. Освен това през предишни години имаше издадени повече актове за незаконен стопански риболов с мрежи по член 17, сега тенденцията е към намаляване. Хората, които се занимават с подобна дейност се броят на пръсти. Не сме спрели да контролираме язовирите. Радостно е, че от миналата година има създадено Сдружение „Марица 2014”, с което работим много добре. Благодарение и на тях смятам, че нещата вървят в положителна посока. Има още какво да се желае, но по отношение на бракониерите - това са местни хора, болшинството, от които са без образование и професия. Бракониерите са хора, които са около язовирите, които намират начин да се препитават, но това не е начина и тази дейност е незаконна. Тези хора са едни и същи. Специално за 2015 година, на 27 срещу 28 април при поредната ни акция, лицата, които сме задържали, са задържани и през миналата година. Те са заловени на друг язовир, който е собственост на „Напоителни системи”, след подаден сигнал и съдействие от страна на полицията. Деянието, което е констатирано е същото – извършване на улов с риболовни мрежи и лодка в язовир „Малка Мътница” през нощта. Едно от лицата е същото, което задържахме сега на 27 срещу 28 април. То е с влязло в сила наказателно постановление. В момента констатираме същото деяние от страна на това лице, но на съседен язовир. За това трябва да се криминализира бракониерството във водоемите в страната. В противен случай мрежите се отнемат, нарушителите се задържат, но след това се освобождават. Те събират средства и отново хвърлят нови мрежи. Това са част от проблемите, които със съвместни усилия на инспекторите от ИАРА, полицията и доброволни сдружения решаваме. Държа да изкажа благодарност на новото ръководство на ИАРА за това, че през тази година ни беше предоставен високопроходим автомобил, от който имаме нужда за Пазарджишка област, тъй като язовирите са разположени на голяма надморска височина, част от пътищата не са асфалтирани и са трудни за придвижване, а лодката ни е доста тежка. Сега с новия автомобил сме доста по-мобилни. Ще бъде добре за нашата работа, ако ни бъде отпуснат още един щат за инспектор, защото сега сме общо трима, а работата ни е основно през нощта. Хубаво е да сме поне четирима, за да можем да направим две обходни двойки.
Ваня НИКОЛОВА

focus-radio.net

08.05.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 3
  • 1

Pazardjiklia

преди 285 седмици

Що ли не му вярвам на тоя номенклатурчик... Водоемите в пазарджишко са най-обезрибените в цялата страна. За сдружение "Марица" съм съгласен. Добре, че са те да им развалят спокойствието на иараджийте.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още