Уловиха блек бас в България!

Уловиха блек бас в България!

Така нареченият „американски костур” или още блек бас вече обитава и българските водоеми! Във форума на „Фишинг Мания” колегата Д. Граховски съобщи, че при риболовен излет този уикенд са успели да хванат няколко бройки от въпросния вид. Басовете, които са все още дребни, са атакували на воблер и попер. На водоема, чието име се пази в тайна, местен риболовец със стръв също е хванал няколко баса. Колегата споделя още, че американският костур е бил зарибен целенасочено в два водоема преди няколко години, като са били пуснати общо около 50 бройки. Очевидно рибата се е развъдила. Не е ясно кой точно е пуснал басовете и откъде ги е взел. Водоеми с американски костур има в Гърция, европейската част на Турция, Кипър, Хърватска и др., както и в доста страни от Западна Европа. Рибата се счита за една от най-атрактивните за спинингов риболов заради изключителната си борбеност. В Америка достига до дължина 80 см и тегло 10 килограма. В Европа обаче се ловят масови екземпляри около 500-600 грама, риба с тегло 2 кила се счита за трофей. Подобно на обикновения костур, блек басът е агресивен спрямо останалите видове риба, унищожава техния хайвер и малките им.

 

 

 

21.07.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 5
  • 2

Кур за басът и тези дето го пускат

преди 127 седмици

Болни хора, търсите под вола теле. Спрете с разселването на бас! не разбирате какво правите. Прочетете Уикипедия ,първо. В ЕС има специални закони за аклиматизация и тн. За пореден път въдичарите правят страхотни глупости. Програмистчета и магазинери пускат чужди риби в езерата. Това е по-опасно от армия бракониери. Първо се пита и се чете. После се разселва.

  • 0
  • 2

киро

преди 272 седмици

дет има има каракуда има и щука

  • 0
  • 2

125

преди 373 седмици

Колега отскочи кат можеш до Щатите и питай кой там яде бас. Баса им се вижда жилав и го релиизват. За ядене хващат Крапи.Нежно и вкусно месо. За съжаление в Европа няма въведени.
Има разлика от заблатени и затинени. У нас има гьолове дет само каракудата може да се размножава.

  • 3
  • 3

Рибохващач

преди 373 седмици

Блекбаса е много вкусна риба! Това което е написал 125 не е вярно!!! Вирее във всякакъв вид водоеми дори в заблатените се чувства отлично. Всяка седмица сме на риба за блекове и мога да ви уверя, че носят емоции на риболовците! Проблема на Българите е, че прибират всичко що е уловено. Затова рибата е на свършване. Трябваше много отдавна тоя вид да е разпространен в нашите язовири, но уви не бе направено. Все пак е Американски костур и през годините на соца е разбираемо защо не бе внесен у нас.

  • 6
  • 6

125

преди 374 седмици

Колегите да си зарибяват колкото искат. Басовете се размножават при чиста вода и дъно. Единствен проблем са морските езера и реки където имаме ендемични видове. Но там е затинено така че , проблем няма. Пускайте си свободно, нашият костур е къде по-вреден.
Отделно не е много вкусен , така че месарите ще го подминават.
Щуката го дублира напълно у нас , но е много по скучна..

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още