BIGFISH РЕПОРТАЖ

Сладка, млечнааа…, скъсан живарник и какво от това

Сладка, млечнааа…, скъсан живарник и какво от това

- Сладка, млечна царевицааааа…. – протяжният като на мюезин от минаре вопъл на продавача отеква по плажа на Шкорпиловци. – Сладка, млечнааа…

Е, какво е море без варена царевица? Момчето минаваше поне по два пъти на ден, децата почваха да ръкомахат възбудено от водата, да го сочат и всячески да показват, че ако тутакси не закупя поне десетина кочана, ме чака свирепа саморазправа.

- Здрасти. Дай ми двечки. Със сол, да. После ще минаваш ли? Е, ще се видим, значи. Айде, пък утре ще правим разбор на мача. Леко трамбоване!

Жонглирах ловко с горещите царевици, ръкомахах към домочадието да излиза и да си поема кукуруза, че и се изхитрявах да не откъсвам поглед от върховете на пръчките. Че какво е море без варена царевица и риболов?

- Татееее! – сепна ме тревожният вик на големия ми син. – Живарникът пак се е скъсал!

Сега, тук обръщам внимание върху това „пак”. Щом е „пак”, значи е имало и поне още едно подобно действие, а именно вълната да ти скъса въжето на живарника.

Ще си позволя, любезни читателю, да те върна две години назад във времето към ето този материал . Шкорпиловци за мен наистина е магическо място. Всяка следваща година там е като глътка ракия, която старее – става по-пивка, по-мека, по-приятна, но и измамно опияняваща. Но и ти старееш с нея, опознаваш я, вече разбираш с какво да я съчетаеш, за да се насладиш най-добре на вкуса й.

Очакването на удоволствието, казват, било половината от удоволствието. Има нещо вярно. Смея да кажа, че познавам плажа на Шкорпиловци, но никога не бих заметнал още с пристигането. Първо се отдавам на сладостни разходки, припомням си стари места, наблюдавам къде стоят колегите, разпитвам, разговарям (признавам си, че се правя и на „умряла лисица”, като умишлено се преструвам на пълен лаик), цъкам невярващо, възклицавам възхитено и се съгласявам, че майсторът си е майстор, ама все пак и аз ще се пробвам…

Точка втора е подновяването на старите връзки с доставката на червеите. Много важно са това нещо, червеите, затова е хубаво да знаете магазинчето зад руския хотел и капанчето до кея. И на двете места ще ви помогнат всячески, може дори да си запазите червеи и да помолите да ви ги оставят примерно в съседния магазин, ако ви се налага да позакъснеете. Леля Галя е чудо и половина! В края на юли и през август може да попитате за червеи и такъми при Вальо и Дора в последния капан зад станцията на БТА, както и в самата станция на БТА, тя е на края на крайбрежната алея, ама в началото на месеца още не бяха заредили. Покрай това се подновяват и старите връзки за домати, краставици и прочия зарзавати. Че и за домашно сирене.

После не хващайте сака с такъмите и калъфа с пръчките, а си сложете маската и шнорхела и направете един дъъълъг обход, като гледате как е линията на камъните и къде ще е най-добре да застанете. Набележете си ориентири по брега. Има уж „идеални места”, които обаче са като прокълнати и там нищо не се свърта. Има обаче и по-чепати камъни, зад които обикалят цели пасажи, а в по-куците дни са любима дестинация на „хайманите”, което на местен жаргон означава едри, но разпилени и редки риби, основно платерини.

С риск да бъда заклеймен като „Панчаревски финяга”, аз вечерта подготвям съвсем фини линии – примерно 0,18 основно влакно, лидер около 0,25 флуорокарбон (тази година така реших) и на него си връзвам познатия монтаж с тапичките. Фиксирам ги с клечка на около сантиметър от куката. Отново държа единия монтаж с кука до дъното, а другия вдигам на поне половин метър нагоре.

Трето утро. Първо замятане. Червеят обвива любовно куката, скланя глава до лопатката и палаво поклаща опашка под контрата. Ще кълве, значи…

Е, клъвна, ама след около три часа, които бяха тест за нервите на целия плаж. Някои по-нетърпеливи колеги сбраха и опънаха дюната нагоре, но вярващите устояхме. Удар! Барбун. Че какво, тъкмо ще го пуснем! Тук отварям още една скоба, че с големия ми син се условихме, че риба под педя (моята е 25 см, хващам баскетболна топка с една ръка) не се задържа, барбуните се пускат. Същото се отнася за лапини, кучета и тям подобна паплач. Да, барбунът е много вкусен, тази година се ловяха цели гирлянди и върнахме сигурно над петдесет мустакати красавци, ама няма да си кърша хатъра на детето, я!

Другото… другото, за жалост, вече е история. Няма да влизам в подробности как ми клъвнало, пък как поела надясно, пък как скочила над вълната, пък колко голяма била… Яд ме е малко, че точно в деня с едрите риби бяхме оставили фотоапарата на заряд и нямаме снимки от плажа.

- Тате, а не те ли е яд, че вълната като скъса живарника, той се отворил и половината риби са избягали?

- Хич, сине. Ама грам. Имали си късмет, избягали. Риба сме си хванали, пуснали сме, зор за пълнене на камерата на хладилника нямаме. Нека живеят хайваните.

- А не те ли е яд за счупения кеп?

- Е, счупил се – счупил се. Повече щеше да ме е яд да се счупи, баш като кепчосваме някой я шаран, я амур. Тъкмо нов ще вземем.

За нищо, ама за нищо от Шкорпиловци не ме е яд. Живот и здраве, септември ще половим отново.

 

Малък но вече знае....

 

Всеки момент ще натисне..

 

Все пак сме на море...

 

....

19.07.2016

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 1
  • 0

Юри Динков

преди 219 седмици

Браво приятелю,чудесен коментар,каня те на риболов на Рейн или безбройните немски езера,рядко вече се срещат хора като теб

  • 5
  • 0

Ванушка

преди 222 седмици

И на мен ми се прииска да съм там. Невероятен текст и разкошни снимки!Авторът е талантлив - браво на него!

  • 3
  • 0

Rupchanski

преди 222 седмици

Невероятен разказ. Образен и емоционален стил. Просто го преживяваме в момента на прочита!

  • 3
  • 0

Анонимен

преди 222 седмици

Страхотно поднесен разказ, браво.

  • 5
  • 0

Томов

преди 222 седмици

Браво на автора. Много добър разказ.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още