BIGFISH РЕПОРТАЖ

Рибарски мъки по Осъма

Рибарски мъки по Осъма

 

По традиция риболова през август по р. Осъм в Ловешко си е слабичък, но тази година е една от най каръшките коментират баш рибарите. Ври от риба, а не ще да бутне!  Основна причина е маловодието, намалената проточност на реката и високата температура на водата, а също  и увеличената популация на скобара- споделят рибарите. Предполага се, че пасажите от скобар доминират и завземайки територия изместват другите видове риби. Любителите на мухарският риболов казват, че когато газят в реката внимават да не настъпят някой скобар толкова са плътни стадата и  преобладават риби с размер до лакът- над кило.

Опитните риболовци обаче бързо се ориентираха и промениха времето на излетите си. Рано сутрин от 6 часа до към 10,30 ч. или привечер след 17часа когато водата е по хладна  рибата е активна и търси храна. В този времеви пояс дава речен кефал на добре узрял дрян или късни жълти джанки. Знае се, че кляна  освен хищник обича да си разнообразява менюто и с растителна храна. Речен кефал се лови и на изкуствена муха или на воблер, като най резултатни са „страйк про нано“ и „голди вибро макс“. В по долното течение на реката под Ловеч се ловят и добри екземпляри от щука. Прави впечатление, че щуката повече се дразни от изкуствените примамки и взема на блесна и воблер. Любителите на скобарският риболов могат да се похвалят само с единични екземпляри. Вярно, едри са но за цял риболовен излет не повече от една  или две риби само.

Тези периоди на изпитание ги намирам за полезни защото риболовците стават иновативни. Прилагат нови идеи и технологии в приготвянето на захранките, като ги превръщат в истински рибешки глезотии. Внедряват нови техники и технологии  в риболова. Не жалят пари за плетени влакна и най модерните консумативи които излизат на пазара само и само да напълнят живарника. Рибарите по този край си имат и молитва. „Господи дари ме с късмет и сила, за да хвана риба толкова голяма, че да бъда в състояние да говоря за това цял живот и да спра да лъжа“.

 Но още малко търпение, със застудяване на времето количеството на естествената храна намалява и рибата става активна. Тепърва предстоят най- успешните риболовни излети по поречието на река Осъм.Наслука!

д-р Й. Найденов

 

 

 

 

02.09.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

1

преди 318 седмици

Ох тая мацка каква мъка ще да е ако я барна

  • 0
  • 0

Mинути за реклама

преди 321 седмици

като най резултатни са „страйк про нано“ и „голди вибро макс“... Аз пък съм готов да се съревновавам с няколко други пластмаси и да си мерим кляновете накрая... :D

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още