BIGFISH РЕПОРТАЖ

Клендзила

Клендзила

С един приятел решихме да направим излет на Искърското дефиле, малко да се спасим от жегите. Стигнахме по тъмно, реката изглеждаше чудесна за риболов. Идеята беше да ловим на спининг, като почнем от гара Бов, но в мрака сме я подминали и спрях на един огромен вир, който повече приличаше на малък язовир. Аверът Аделин хвана три бързи клена около 100-200 грама, а аз спасих капото с една бирена бутилка, която се заби крака ми.

Тръгнахме пак да търсим гара Бов и спряхме в една отбивка. Започнахме да се оглеждаме за място за слизане и се разделихме. Аз се престраших да се спусна през едни къпинаци и трънаци по почти отвесен склон и след люти псувни и забити бодили в ръцете и краката се озовах на приказно място – дълбок вир със силно течение и тиха вода отстрани. Започнах да мятам точно на границата между двете и след десетина хвърляния хванах два клена по 100-200 грама. Бях с голям воблер Ecogear CK 40 и постигах доста добра дистанция. Замятах по дължината на вира в границата между бързата и тихата вода, когато изведнъж нещо натежа и се опита да ми изтръгне пръчката от ръцете. Рибата заби в бързата вода и въдицата ми се огъна до краен предел. Бях затегнал аванса, тъй като преди имах празни удари, но сега го отпуснах моментално, защото имах чувството, че всеки момент ще скъса.

- Аделине, нещо голямо е! Май сомче! – изревах като Боримечката към приятеля ми, който беше на около 150 метра надолу по реката.

Рибата беше доста борбена, дърпаше на тласъци, но след малко се поумори и реших да я извадя. Придърпах я внимателно и видях, че е грамаден клен! Кеп нямах, гриперът беше закачен отзад на раницата, но не ми се рискуваше с излишни движения, затова реших да прекарам рибата по-близо и да я извадя на брега. Леко го доближих, но на около половин метър от мен кленът събра последни сили, тръсна и скъса!

- Изтървах го! – ревнах отново, хвърлих спининга и скочих във водата. Успях да заградя рибата и я хванах.

- Мой е! – провикнах се тържествуващо, но прибързах, защото кленът успя да се метне ловко и отново да цопне във водата. Някак си успях отново да го докопам и да го кротна за голямата фотосесия. От превъзбуда му бях бръкнал в хрилете, но нямаше кръв и след малко рехабилитация рибата плясна с опашката и си замина по живо, по здраво.

Кленът беше истински боец, дано оцелее този звяр. Поне на 15 години е и заслужава да живее. За статистиката – Клендзила беше дълъг 57 см. За целия излет отчетох общо седем-осем риби без трофейната. Три-четири бяха между 100 и 300 грама, останалите бяха мъници с размерите на уклей.

Михаил Петров

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.07.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 5
 • 0

Do Milen

преди 274 седмици

Bravo za ribata.Posestavam cesto rekata pri gara Bov.Tova e mnogo hubav vir ot gp mosta da zavoia na rekata.Inache kato putuvash ot Sofia kum Bov i ima otbivka koiato vodi pod mosta.Otbivkata se namira malko sled tabelata za Bov.
P.S.
Ivinete che ne e na kirilica.

 • 4
 • 0

Милен

преди 274 седмици

Страхотен разказ и още по-страхотен клен! :)) Поздравления!
Много хубав вир - след Бов ли се намира, или е преди това? Ако се идва от София?

 • 2
 • 1

mastera

преди 274 седмици

SLABAKKK !!!!!

 • 7
 • 0

Megallofish

преди 274 седмици

Браво братле, направили сте си супер излет! И снимките и вирчето са прекрасни!

 • 3
 • 0

mi6istia

преди 274 седмици

Благодаря!

 • 9
 • 0

maznislav

преди 274 седмици

Евала за страхотният разказ :)

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още