Интервю

Екслузивно! Георги Гетов за българския триумф в Чехия

Екслузивно! Георги Гетов за българския триумф в Чехия

 

Българският отбор по риболов на пъстърва с изкуствени примамки направи голям фурор в Чехия. На турнира „Trout Union Cup”, който тази година е със статут на неофициално световно първенство, нашите завършиха отборно на първо място и грабнаха шампионската купа и златните медали, а Георги стана трети в индивидуалното класиране. Това беше най-голямото състезание от този тип, провеждано до момента, с участието на цели 23 отбора и почти сто състезатели. За голяма гордост на България, нашите състезатели се оказаха най-подготвени от всички и заслужиха победата. Георги Гетов разказа всичко за турнира „Trout Union Cup” в интервю пред Бат Стан.

 

 • Честита победа! Нека започнем вашия разказ от самото начало. Как тръгна всичко?
 • Турнирът „Trout Union Cup” се провежда за трета поредна година. Организацията му е международна. През 2013 и 2014 г. състезанията бяха в България, на река Чая при Бачково. Този сезон домакини бяха колегите от Чехия, като за турнира беше определена река Бечва. Тръгнахме с буса на федерацията общо шестима състезатели. В отбора на България бяхме аз, Тодор Костадинов, Евгени Бон и Любчо Бояджиев. Останалите двама Иван Котрабаков – Контрата и Петър Лаков бяха записани като индивидуални участници в международен отбор. И шестимата обаче се бяхме разбрали, че сме заедно навсякъде, изработваме обща тактика и действаме като екип! Пътешествието ни започна във вторник, а ден по-късно вече бяхме пристигнали. След като се настанихме, веднага предприехме изследване на реката, където щеше да бъде състезанието. Установихме, че в нея има много местна риба. На следващия ден, четвъртък, си взехме разрешителните за риболов и започнахме тренировките. Секторите бяха огромни! Сектор А например беше дълъг повече от километър. На толкова голям периметър никой от нас досега не беше се състезавал. В реката имаше най-различни видове риба. Виждаха се бели мрени, някои от които с тегло около 3-4 кила, както и огромни скобари и кефали. По регламент обаче уловът на тези риби не се зачита, броят се само пъстървите. В Бечва имаше както балканки, така и американки. Първите варираха от 150-180 грама до кило и половина, макар че големите бяха рядкост. Вторите бяха между 250 и 600 грама, здрави и борбени риби.
 • Какво постигнахте с двете тренировки?
 • Най-вече успяхме да се запознаем с трасето и особеностите му. Река Бечва е много широка, на места достига 40 метра. У нас състезания на подобни реки не сме провеждали и трябваше да се приспособим към чешките условия. Установихме, че на много от местата просто няма риба. В друг от секторите пък кълвяха само американки. Лично на мен тренировката не ми помогна много. Най-голямата полза беше, че успяхме да елиминираме около 50% от местата като неперспективни, и да си направим приблизителна сметка къде точно са рибите. Но дори и това беше твърде условно, тъй като в петък вечерта след официалната тренировка трасето беше зарибено с още 300 килограма балканки. Така и в неперспективните места се завъртя по някоя риба. Ясно беше обаче, че ще трябва да се ориентираме в хода на състезанието.
 • Стигаме до първия състезателен ден в събота?
 • На жребия Тодор Костадинов се падна в сектор А, аз бях в В, Евгени Бон и Контрата в С, а Любчо и Петьо в D. Интересното е, че секторите А и В бяха в левия ръкав на реката, а C и D – в десния. Разликата между двата ръкава беше, че единият е с по-тъмно дъно, а другият – с по-светло. Това означаваше, че риболовът във всеки от ръкавите ще бъде различен по отношение на примамките. Когато отидох до моя сектор В, аз разбрах, че предния ден сме допуснали грешка и въобще не сме отишли да го разгледаме! Оказа се, че сме тренирали само в съседния сектор А. Добре, че разполагах с около един час време. Буквално в последния момент успях да обходя цялата зона и да си съставя план за избор на място. По жребий избирах чак 19-ти, но пък това ме улесни, тъй като видях останалите в коя посока се запътиха. Забелязах, че боксовете от номер първи до трети са свободни и реших, че ще стартирам в тях.
 • Какъв беше планът ви в подбора на примамки и реда на вкарването им в играта?
 • Започнах с блесна, както най-често се прави, но в този ръкав блесните не работеха. Споменах ви по-рано за разликата в цвета на дъното, именно тя определяше към кои примамки ще има предпочитания рибата. Затова смених блесната с воблер. На първото подаване видях как цели три пъстърви се втурват коя първа да го налапа! Ясно, това ще е примамката… До края на първия рунд вече бях уловил 19 пъстърви. След това в работа влязоха и силиконите.
 • Тук ще ви прекъсна, за да кажете с какви воблери и силикони ги уловихте, стига да не е тайна?
 • Тайни няма. Една част от воблерите ми бяха на „Илекс”, имитация на уклейчета и пъстървички. Другите бяха ръчна изработка на българския майстор Спас. Силиконите бяха на „Тубертини”, бяла и жълта камола, кафяв червей от 6 см и бял червей 3-4 см. Както виждате, нищо необичайно. В крайна сметка завърших състезателния ден като трети в сектора, с 26 уловени пъстърви. От останалите момчета Любчо беше пети, Тошко – седми, Евгени – дванадесети. Индивидуалните ни участници Контрата и Петьо бяха на четвърто и седмо място. Имайте предвид, че във всеки сектор имаше общо 23-ма състезатели и конкуренцията беше направо смазваща! Така че се оказа, че сме се подготвили добре в двата дни тренировки, а и в самото състезание сме се ориентирали как и с какво да ловим. Седнахме да смятаме и се оказа, че във временното класиране вървим отборно на четвърто място. Разликата с третите не беше голяма, затова се разбрахме, че атакуваме поне третото място на подиума на победителите.
 • И седнахте да пиете по една чешка бира, най-вероятно…
 • Не! Направихме нещо, което след това се оказа изключително важно за победата. Събрахме се шестимата и тръгнахме по цялото трасе. Всеки каза на останалите къде е ловил, къде колко риби е хванал и на каква примамка. Всичко това беше записано, систематизирано и преговорено. Така всеки от нас беше подготвен как и с какво да лови, независимо в кой сектор ще го изпрати жребият. Бирата дойде чак след като свършихме всичко това. Казахме си „наздраве” и си пожелахме успех във втория състезателен ден в неделя.
 • В кои сектори ви прати жребият?
 • Тошко имаше късмет да се падне в А, където беше ловил предния ден и нещата му бяха ясни. Евгени беше в В, Любчо и Петьо в С, а аз се паднах в D заедно с Контрата. Пак избирах стартова позиция сред последните. За късмет първите няколко бокса, където имаше бързо течение, останаха незаети. Повечето съперници се втурнаха към вировете. Аз прецених, че ще ловя в бързото. В този ръкав на реката цветът на дъното предполагаше да се използва блесна. Избрах два модела въртележки – бяла „Мапсо” №2 и жълта „Идра” от същия номер. В първия рунд завърших трети с 22 пъстърви. След това рибите вече се бяха набоцкали на блесната, затова минах на силикон, а после вкарах в играта един червен воблер на майстор Спас, както и „Илексите” от предния ден. Във втория рунд завърших първи, и до края на състезанието успях да си задържа лидерската позиция в сектора. Повечето риби в последните два рунда хванах на силикон. Реално лових само в четири – пет бокса, не съм се местил много. Всичко това ми донесе секторната победа с 41 риби.
 • При останалите какво се случи?
 • Тошко също стана секторен победител. Ловил е отлично в последните два рунда, и той като мен само в бързеите. Воблерите на Спас също са се представили чудесно при него. Интересното е обаче, че аз хващах повече американки, докато Тошко е ловил предимно балканки от местните. От останалите Евгени беше трети, Любчо – пети. Контрата и Пепи бяха по-назад, но те не ловиха толкова за собственото си класиране през този втори ден, колкото се стремяха да помагат на българския отбор.
 • Първоначално дойде неофициална информация, че сте на второ място. След това обаче се оказа, че печелите турнира?
 • Да, като смятахме резултатите, не знаехме кои показатели ще се взимат първо под внимание. Но бяхме сигурни, че сме най-малко втори. Е, тайничко се надявахме да сме едно място по-нагоре. След това организаторите пристигнаха да ни честитят първото място. Аз успях да се класирам и трети индивидуално.
 • Нека сега ви питам следното: вие реално сте шестима състезатели от България, които са отишли там без никаква допълнителна подкрепа. Нямали сте нито треньор, нито рънър, въобще никой, който да стои отзад и да дава някакви наставления. Как тогава сте успели да победите чехите и словаците, които реално са ловили на тяхната си река, с рънъри и помагачи зад всеки състезател?
 • Всичко е въпрос не само на майсторство, но и на подготовка и съставяне на правилната отборна тактика. Шестимата ловихме като изключително сплотен отбор, подготвихме се, тренирахме и се ориентирахме в обстановката най-добре от всички. Това е.
 • Така де, ама виждам зад вас в класирането световни шампиони и доказани капацитети в спининга като чехите Михал Тихи, Йозеф Фолтин, като словака Мартин Форбак…
 • Чехите и словаците си помагаха едни на други, отстъпваха си боксове. Съдиите също бяха техни, не като на световното, където има чужди арбитри. На мен например не ми зачетоха една риба в първия ден, която щеше да ме направи втори в сектора, на Тошко също. Но ето, че поговорката „у дома и стените помагат” невинаги важи.
 • Защо не е участвал многократният световен шампион от Русия Алексей Шанин?
 • Той беше пристигнал с отбора, но в последния момент не се записа за участие. Според мен – това е личното ми мнение – на Шанин не му хареса реката. Вероятно е решил, че това не е „неговото” трасе. Но и без него в състава на Русия имаше много силни състезатели.
 • Реално погледнато, от всички световни сили в спининга не са били само италианците?
 • Точно така. Но Чехия, Словакия и Русия играха с по два отбора. Това направи турнира още по-труден от световното първенство, където всяка нация е представена само от един състав.
 • В турнира участва и втори отбор от България, съставен от състезатели от „Стари видри”. Той обаче завърши трети отзад напред в отборното класиране. Вярно ли е, че двата отбора сте били настанени в един хотел, но отначало дори не сте се поздравявали по коридорите?
 • Вярно е, за съжаление. Един от техните хора дори беше написал във Фейсбук, че „душманите били при тях”. Какви душмани сме ние? Едно на ръка е, че очевидно не бяха се подготвили добре. Лових в един сектор с двама от техните състезатели Стефан Минчев и Николай Трайков, и двамата се представиха много слабо. Хайде, това как да е. По-лошото е, че не дойдоха на награждаването, което е неуважение към всички участници в турнира.
 • Този турнир в Чехия на практика се явява неофициалното световно първенство. Предстои официалното в Ирландия, където се очаква масов бойкот.
 • Да, ние няма да участваме там, също както руснаците и други от водещите отбори. Досега шампионатът по риболов на хищна риба с изкуствена примамка от брега винаги се е провеждал на река и с риболов предимно на пъстърва. Сега ще бъде на две езера, където ще се ловят още щуки и костури. Коментирахме в Чехия с останалите отбори, че е по-добре дисциплините да се разделя. Ако някой иска да прави световно първенство по риболов на хищна риба в затворен водоем, нека да го организира. Но спининговият риболов на пъстърва в река трябва да си остане в досегашния си вид, а не нещата да се смесват.
 • Какво ще кажете в заключение?
 • Бих искал да поздравя организаторите на републиканското първенство и всички колеги от клубовете „Родопа 2002”, „Девин”, „Асенова крепост”, „Острието” и „Видракс”, които участват в шампионата на България по риболов на пъстърва с изкуствени примамки. Тази победа в Чехия е и тяхна! Представянето на българския отбор там е резултат от силната конкуренция в националното ни първенство. Затова всеки от колегите, който участва в него, има своя принос за нашия успех.
29.04.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

cymguide

преди 60 седмици

<a href="http://www.casinckn.com/new-balance-1500-grey-and-red-footathletic_uk">new balance 1500 grey and red</a> <a href="http://www.cymguide.com/lebron-soldier-9-azul-lagoon-boothomme_es">lebron soldier 9 azul lagoon</a> <a href="http://www.komiklist.com/nike-tennis-classic-negro-gum-bootazul_es">nike tennis classic negro gum</a> <a href="http://www.samsunask.com/knitted-baby-boy-hats-for-sale-jacksonville-billig-

 • 0
 • 0

black and red air max thea womens shoes uk

преди 76 седмици

<a href="http://www.bamboopho.com/mitchell-and-ness-san-francisco-49ers-21-deion-sanders-authentic-red-team-color-throwback-nfl-jersey-sale-jersey_uk">mitchell and ness san francisco 49ers 21 deion sanders authentic red team color throwback nfl jersey sale</a>,<a href="http://www.bamboopho.com/nike-minnesota-vikings-adrian-peterson-name-number-t-shirt-purple-jersey_uk">nike minnesota vikings adrian peterson name number t shirt purple</a>,<a href

 • 0
 • 0

supreme nike sb blazer low prix

преди 86 седмици

<a href="http://www.eimanshafamd.com/air-jordan-flight-white-and-grey-trainers_en">air jordan flight white and grey</a>,<a href="http://www.eimanshafamd.com/nike-air-max-2011-white-silver-trainers_en">nike air max 2011 white silver</a>,<a href="http://www.eimanshafamd.com/nike-sb-stefan-janoski-max-black-blue-ivory-trainers_en">nike sb stefan janoski max black blue ivory</a>,<a href="http://www.eimanshafamd.com/nike

 • 0
 • 0

nike lunar force 1 duckboot low triple white

преди 114 седмици

<a href="http://www.robinknoche.com/nike-shox-r4-torch-mens-shoes-Bryant_dk">nike shox r4 torch mens shoes</a> ,<a href="http://www.robinknoche.com/adidas-ace-15.1-vs-leather-Bryant_dk">adidas ace 15.1 vs leather</a>
nike lunar force 1 duckboot low triple white http://www.urduelam.com/nike-lunar-force-1-duckboot-low-triple-white-Bryant_de

 • 0
 • 0

Анонимен

преди 233 седмици

Ами спининговичт риболов на щука е много по зрелищен и атрактивен.
Така че от пъстървата по тъпа риба няма .
Иди и хвани щука 10 кила с отлично зрение,сила и зъбки !
Леваци спининга е да хванеш сом или щука на спининг !
Пълни педераси са тези отбори в БГ ама и комплексари !

 • 1
 • 0

Петров

преди 279 седмици

Каквото и да се говори нашите момчета са наистина едни от най-добрите в света в тази дисциплина! Доказали са го многократно! Гордост е за всеки българин, че имаме такива състезатели! Успех и занапред!

 • 3
 • 3

koko

преди 281 седмици

Много моля да не се създават излишни интриги... Ето тук има малко допълнение към темата... Не са "хвърчали" искри, няма злорадство и задкулисни номера...
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?f=4&t=66495&start=15

Нека да сме истински Българи и да се гордеем с това, което имаме!

 • 4
 • 2

Лирик

преди 281 седмици

Браво и успех.
Стари и завистливи видри, водни плъхове.

 • 4
 • 1

Ивайло

преди 281 седмици

Браво на момчетата! Предлагам на тези които се наричат България 2 да се държат достойно и да се научат да губят.

 • 3
 • 4

Масло

преди 281 седмици

Украсено е подобаващо!

 • 7
 • 0

Emo Ukleicheto

преди 281 седмици

Браво! Браво! Браво!

 • 6
 • 0

Jeko

преди 281 седмици

Evala na otbora! A tezi bulgari deto ne vi pozdraviavali si gi turete na onaq rabota

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още