Интервю

Ексклузивно! Треньорът на руския национален отбор по спининг Андрей Чернов в интервю пред Bigfish.bg

Ексклузивно! Треньорът на руския национален отбор по спининг Андрей Чернов в интервю пред Bigfish.bg

В състезателния риболов по спининг Андрей Чернов е нещо като легенда. Заслужил треньор и майстор на спорта, Чернов е сред първите състезатели на Русия, участвали на световните първенства по риболов на пъстърва с изкуствени примамки. След това специалистът от Саратов става треньор на националния отбор. На 28 и 29 септември той гостува в България заедно с руския отбор на турнира Trout Union Cup на река Чая при Бачково, общ. Асеновград. Руснаците дойдоха не само за участието, но и да проучат условията, тъй като на същото място догодина през месец май ще се проведе световното първенство. След състезанието Андрей Чернов даде интервю пред Бат Стан, специално за Bigifsh.bg.

 

- Г-н Чернов, какво мислите за турнира, който се проведе в България?

- Първо искам да благодаря на организаторите, справиха се чудесно. Положиха много труд, за да бъде всичко както трябва. Затова всички сме благодарни. Е, вероятно е имало и някои дребни грешки, но не греши само този, който не работи. Сигурен съм, че догодина организацията на световното първенство тук ще бъде отлична.

- Нека започнем спортно-техническия анализ на турнира от поведението на балканската пъстърва, която беше пусната за състезанието. Имаше я в достатъчни количества, много гонеше примамките, но сигурните удари бяха много по-редки от атаките. Защо се получи така според вас?

- Честно да ви кажа, аз въобще не очаквах да пуснете толкова голямо количество риба. Именно в подобни условия, когато в реката има достатъчно пъстърва, състезателят спинингист най-добре може да покаже на какво е способен. Ето ви пъстървите, хванете ги сега! Освен това рибата, осигурена от организаторите, беше от много високо качество. Отлична за състезания, няма какво повече да се иска. Колкото до маниера на кълване на пъстървите, за който казвате, това се дължи на факта, че рибата беше доста капризна. Все пак е живяла не в естествени условия, а в рибарник. Наистина, тя не атакува толкова стръвно като дивата пъстърва, но кардинално няма чак толкова голяма разлика. Имаше доста хубави атаки, особено в първите 10-15 минути, когато се хвана доста количество риба. Имаше и много изпуснати. След това кълването намаля, но това си е едно съвсем адекватно поведение на пъстървите. Аз лично съм изключително доволен, че състезанието се проведе с такива риби, а не с дъгови пъстърви.

- Вие бяхте в България и на световното първенство през 2008 г. в Девин. Бихте ли съпоставили състезателните условия на онзи турнир и сега на Trout Union Cup?

 - Trout Union Cup ми хареса много повече. От моя гледна точка е доста по-приятно да се ловят тези балканки, които пуснахте сега. В Девин пъстървите бяха дъгови. Като бройка на световното бяха и по-малко, доколкото имам спомени, макар и по-големи, около 250-300 грама. Докато тук балканската пъстърва беше по около 100 грама, че даже и по-малко, но пък имаше повече риби като бройка. За нас беше по-приятно да ловим балканките сега. Освен това в Девин водата беше замътена от строителната дейност, която вървеше по реката, докато тук на Чая цветът на водата беше изключително приятен за риболов.

- Какви бяха примамките, които работиха най-добре според вас на Trout Union Cup?

- В най-общи линии най-подходящи бяха малките примамки. Нали видяхте, че пъстървите бяха от дребните. Ясно е, че няма как да ловим такива рибки с блесна №3, не става просто… По мое мнение например въртящите блесни трябваше да бъдат малки – единички, нули, а видях, че някои ловиха и с две нули. Неголеми силикони, малки воблерчета… Въпросът беше на кого ръката с какво е свикнала да лови! Ето например нашият Алексей Шанин – той лови в 80 на сто от състезанията с воблер. Друг обича въртележките и хваща повече с тях, трети предпочита силикона. Всичко това работеше добре на този турнир, така че състезателите имаха възможност да изберат тази примамка, с която се чувстват най-сигурни. И, разбира се, да я сменят с друга, когато се наложи.

- Ако вие трябваше да се състезавате на Trout Union Cup и имахте право да си изберете само един вид примамка, какво бихте сложил на линията – блесна, воблер или силикон?

- Аз лично бих използвал въртележка. Това е класическа примамка, с която съм свикнал да ловя. Но това е в моя случай, друг би избрал воблер или силикон, тъй като е по-сигурен с тях. И със сигурност щеше да лови успешно!

- В последните пет години много се коментира вкарването на силикона като примамка в състезателния спинингов риболов на пъстърва. Дебютът на силиконовите примамки беше именно на световното в Девин през 2008 г. Кажете какво според вас промениха тези примамки в състезанията?

- Силиконът просто допълни по много хубав начин наборът от примамки, които всички използваме в състезанията. Ще тръгна от малко по-назад. През 2004 г. аз бях състезател в националния отбор на Русия на световното първенство в италианския град Дарфо. Дотогава регламентът беше такъв, че можеше да се използват само метални примамки. Караха ни дори да чупим пластмасовите топчета на блесните. Нали знаете, едни такива оранжеви и червени. Мотивът беше, че имитирали хайвер?! И ние трошим ли, трошим… Само че на техническата конференция в деня преди началото на световното първенство чехите подадоха контестация срещу това, че не е позволено използването на воблери. Оказа се, че никъде в правилника за провеждане на шампионата не е вписана изрична забрана за воблери. И така изведнъж вечерта преди първия старт воблерите се оказаха позволени! Ние, разбира се, както и повечето от останалите отбори, си носехме само металните блесни. Смятахме, че те са единствената разрешена за използване примамка. Чехите обаче си бяха взели кутиите с воблерите и с тяхна помощ станаха световни шампиони. След това кръгът на използваните примамки започна да се разширява и така се стигна и до силиконите. Според мен това е нещо много хубаво – да имаш повече варианти, на които да ловиш, да имаш нови примамки. Целият този процес е резултат и на развитието на пазара на риболовни принадлежности. Затова смело може да се прогнозира, че само след няколко години в състезанията ще влязат и нови примамки, каквито досега не са се използвали на световните първенства и големите международни турнири като този сега в България.

- Какви ще бъдат тези примамки според вас?

- Трудно е да се каже. Но не бих се изненадал да видим например комбинация за риболов на пъстърва между воблер и силикон, за която чух, че вече се разработва. Както и комбинация между воблер и блесна. Ще видим какво ще стане.

- Нека се върнем на турнира на Чая. Българското представяне беше много силно, изненадващо добро дори за самите нас, отборите от България. На практика от всички възможни награди само Беларус успя да вземе сребърните медали. Всички мислехме, че руският тим ще бъде на някое от първите три места. Какво е обяснението ви за това представяне на българските спинингисти?

- В Русия, а вероятно и у вас, казват – у дома и стените помагат. На второ място - в риболовния спорт на всяко ниво го има и елементът на късмета, на Фортуна. Днес Фортуна беше на ваша страна! Видях как българските момчета работят в секторите и мога да кажа, че се справиха чудесно. Но защо не?! Аз помня, че навремето Полша например класира трима свои състезатели на първите три места, бяха световни шампиони през 2002 г. За нашия спорт като цяло е по-добре палмата на първенството да минава като щафета от ръка в ръка, а не да бъде притежание на един и същ отбор, нали така? Това дава стимул на риболовния спорт. Ето, видях, че и във вашите отбори имаше много млади момчета, което ловят чудесно и това е отлична новина. Другото важно според мен е, че на турнири като този се събират приятели и колеги от най.различни страни. Както се казва – риболовци от всички страни, съединявайте се!

- Какво мислите за представянето на Беларус? От осмо място в първия манш в събота стигнаха чак до сребърните медали.

- Събрали са отлична младеж в отбора си. Побеждава този, който има стимул. Очевидно те имат достатъчно голям стимул. Видях, че доведоха тук много голям и задружен отбор, добре организиран. Убеден съм, че и занапред ще ги виждаме на почетната стълбичка.

- На световните първенства по спинингов риболов на хищна риба от брега се събират само отбори от Европа. Като треньор на Русия няма ли да ви достави удоволствие да се пробвате срещу американците например?

- Не знам, не мога да кажа ще бъде ли удоволствие, няма ли да бъде. Важното е човекът да бъде там. А защо няма отбори от други континенти? Според мен въпросът е финансов, тъй като участието е скъпо. Впрочем този проблем го има и при нас в Русия. В нашите състезания участват предимно колеги най-вече от европейската част на страната. Никога не съм виждал състезател от Далечния Изток, а от Сибир имахме само един, ако не се лъжа. Но си мисля, че рано или късно този проблем ще се реши. Ще видим състезатели от Япония, от Китай… Специално за Китай мисля, че съвсем скоро ще се присъединят. При тях политиката в спорта и борбата за медали е много важна. Дори съм учуден, че още не са дошли да се състезават. За японците съм чувал, че не им било интересно. Но няма да се изненадам, ако и тях ги видим скоро.

- Тук при нас в България много се коментира, че на световните първенства по спининг най-често участват два вида риболовци. Едните са професионалисти, които това го работят. Повечето от останалите са аматьори и ходят за риба не повече от един-два пъти седмично. Това създава ли предпоставка за някакъв вид неравенство?

- Не мисля. Ето ги моите момчета! От тях само Алексей Шанин е професионален риболовец. Саша Воробьов  например работи като технолог, те и така го наричат – Технолога. Това, че има друга професия, не му попречи да стане два пъти световен шампион! Имаме още продавач в магазин за риболовна техника, трейдър… Всички те са отлични състезатели, макар че риболовът не им е професия. Аз самият съм лекар в клиниката в Саратов. Но за сметка на това ние, които имаме други професии, сме отдали цялото си свободно време на риболова. Болни сме от риболов, както се казва.

30.09.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

Анонимен

преди 352 седмици

Bravo Stanile be6e mnogo priqtno da go `eta

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още