Морски риболов

Отровна риба превзема Гърция

Отровна риба превзема Гърция

 

В последно време все повече българи предпочитат да летуват по гръцките плажове, а и отскачат до южната ни съседка и през останалото време на годината, за да се отдадат на риболов в по-богатите й води.

Любителите на морски приключения обаче трябва да са изключително внимателни, тъй като около гръцките брегове се забелязва обезпокоителна тенденция към увеличаване на популацията на рибата, известна сред местните като „лагопсара”. Латинското име на вида е Lagocephalus sceleratus. Доста борбена риба, както разказва Ивайло Николаев, запален читател на Bigfish,bg: „Това е хищник, храни се предимно с малки рибки. Тази на снимката е уловена на скарида на 29-и октомври около 17 часа привечер на остров Родос. Имах доста късания и изправени куки, тъй като рибата става и по-голяма. Ще я пробвам и с по-як такъм”, обяснява той.

Защо обаче призоваваме към внимание. Това е отровна риба от типа на пословичното фугу (при опасност се издува като него) и не става за ядене, както са установили от личен опит някои неосведомени албански рибари, дано ни прости Господ черния хумор. В никакъв случай не опитвайте да я готвите или консумирате по какъвто и да било начин.

Притеснителното е, че видът е инвазивен и навлиза в източната част на Средиземно море през 2004-2005 г. В момента наблюдения върху него се провеждат и в Израел, тъй като там също са описани случаи на натравяне. Месото на рибата съдържа тетродотоксин, който е много силен невротоксин. В Япония рибата фугу се яде, ако е приготвена от специалист, но дори и там има по 45 случая на натравяне годишно, като смъртността е 11 процента.

Лагопсарата навлиза в Средиземно море през Суецкия канал и започва да се размножава много успешно. Младите екземпляри предпочитат песъчливи участъци и се хранят основно с безгръбначни. По-големите обогатяват менюто си с рибки, дори и заргани. Учените смятат, че натрапникът може да повлияе и на популацията на сепията и октопода.

Bigfish.bg не се наема да твърди дали е въпрос на време опасният Lagocephalus sceleratus да се появи и във водите на нашето Черно море. Но ви призоваваме да бъдете изключително внимателни при риболова и да не консумирате месото на непознати видове риби.

 

 

30.10.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 3
  • 4

nikolay-moriak bmf

преди 318 седмици

xvanax v izrael kam 10 takiva ribi/ i ot dvata vida pokazani na snimkite/-golemina 1-2 kg.odraxme gi i gi izparjixme.goliama vkusotia.po4ti celia ekipaj iade-niamaxme problemi.predi 2-3 godini pak sam ial ot tazi riba,i ne sam imal problem.

  • 2
  • 0

Иво

преди 341 седмици

Китайците са много и могат да си го позволят! А сериозно, благодарско за инфото. Не сме малко тия, дето ходим в Гърция на почивка и риболов и всяка информация е важна. Съветвам всички да се поровят в интернет, да си извадят списък с опасни и отровни риби в Гърция /или друга държава/, снимки и описание и ако могат, да си качат файла на мобилния телефон. При всяко съмнение да може да се направите справка! Успешен риболов на всички!

  • 1
  • 0

Hristo Nikolov

преди 348 седмици

V kipar na taia riba i kazvat konelo psari ili riba zaqk tam gi loviaxme i na vobleri daje vadil sam takiva nad 2 kg, kitaicite sashto gi qdat dosta no naistina ne stavat za qdene :)

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още