Захранки

И захранката може да вреди

И захранката може да вреди

 

 

Много рибари смятат, че да се лови без захранка е скучно, а на моменти е направо невъзможно, но в някои случаи тя може да има точно обратен ефект. Практиката показва, че понякога захранката не само не събира рибата, а дори я пропъжда и я кара да се отдалечи от мястото на риболова. На какво се дължи това, какво плаши рибата и ви разваля излета? Отговорът е съвсем прост. Като се водим от хипократовия принцип „Primum non nocere”, т.е. „Преди всичко не вреди”, трябва напълно да изключим от арсенала си всякакви развалени или вкиснали захранки. Изхвърлете захранката при първите признаци, че започва да влошава качеството си, не я пазете, освен ако разбира се, не искате да си развалите отдиха. Единственото изключение е леко вкисналата царевица, на която кълват шаран и лин. Най-добре е обаче тя да се ползва на водоеми с много добра рибна популация, за да сме сигурни, че всичко ще бъде обрано от дъното до последното зрънце за два-три дни. Във всички останали случаи развалената захранка е като отрова и пропъжда рибите дори от най-перспективните места. Нужно е да се помни, че след приключването на риболова не бива да изхвърляме развалената захранка във водата, по-добре я вземете с вас, заровете я в земята или я оставете на брега за птиците.

От практиката е доказано, че захранката може да се развали не само на брега, но и във водата, особено в застояла и топла вода. Преди да изсипете остатъците от захранката в някое закътано и тихо заливче, се замислете има ли смисъл да го правите, особено ако е повече като количество.

Рибата не бива да се прехранва не само в язовирите и реките, но и в малките езерца, където основните обитатели са дребни каракуди. След едно денонощие недоядената захранка започва да се разваля и разлага. Затова е необходимо да съобразим количеството на захранката с количеството на рибата. Това се постига с опит, а и е по-добре да държим рибата леко гладна, отколкото да я преситим.

В горещите летни дни изключете от състава на захранката запарени или сварени съставки, тъй като те се развалят първи от високата температура. Идеален заместител са предварително накиснати във вода зърна царевица, а рибата ще кълве също толкова интензивно. Освен всичко друго, захранка с такъв състав се разваля много по-бавно.

Не бива да се прекалява и с добавянето на твърде силни ароматизатори. Тази грешка обикновено допускат новаците. Както се казва, много хубаво не е на хубаво и от подобно предозиране на рибите буквално им се спира дъха.

Случва се и друго – риболовът тръгва добре, първите няколко риби са вече в живарника и човек се поддава на ентусиазма и започва да хвърля още повече захранка. Но след това предвкусващия пълен успех рибар го очаква силно разочарование. Вместо едри и борбени риби един след друг започват да кълват дребосъци, които постепенно прогонват по-приличните си събратя. Затова, когато кълват по-добри екземпляри, не бива да се прекалява със захранката, тъй като на петното ще се събере цялата ситна риба от водоема. Дохранва се регулярно, с ритъма на активността на рибата, а по-голямо количество може да се подаде само в случай на рязко спадане на активността на рибите. Те трябва да се захранят, а не са се прехранят. Рибите трябва да се борят една с друга за всяка трошичка, да се надпреварват, тъй като това притъпява чувството им за страх.

Неправилният състав на захранката също може да нанесе сериозни вреди. Някои правят плътни и твърди топки, които само се въргалят по дъното и от тях няма никаква ползва, докато най-накрая не се накиснат или развалят. Захранката не трябва да бъде и прекалено лепкава, тогава ще хванете само раци. Една от разликите между професионалистите и новаците е точно умението да се подберат оптималните съставки за захранката и правилното им приготвяне. Ако се чудите как се прави това, потърсете съвет от опитен колега рибар или гледайте по-внимателно специализираните филми. Другият вариант е да потърсите подходящата литература. Късмет и успешни излети!

31.01.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

new york yankees hats footlocker isd

преди 103 седмици

<a href="http://www.clintverran.com/women-air-jordan-5-black-white-gold-shoes-on-sale-Argentina_us">women air jordan 5 black white gold shoes on sale</a> ,<a href="http://www.clintverran.com/women-air-jordan-6-white-red-grey-shoes-on-sale-Argentina_us">women air jordan 6 white red grey shoes on sale</a>
new york yankees hats footlocker isd http://www.stalokkema.com/new-york-yankees-hats-footlocker-isd-hatfree_uk

  • 0
  • 1

vendelau

преди 369 седмици

6lRG9N Hey Crumb boss!!!!!love this site makes me feel a little upset that i didn't find you some years ago after spending a lot of money on books ect but hey ho!!!

  • 1
  • 1

Febry

преди 369 седмици

It's a plsauere to find someone who can identify the issues so clearly

  • 0
  • 1

ssztvvkejmq

преди 369 седмици

6sye2Y <a href="http://khvfjcqahozt.com/">khvfjcqahozt</a>, [url=http://ykohfzcegrcl.com/]ykohfzcegrcl[/url], [link=http://xleeifnlitbd.com/]xleeifnlitbd[/link], http://crvfoyhhqjfw.com/

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още