Интервю

Испански челен опит

Испански челен опит

Все по-често сме принудени да констатираме със съжаление, че водоемите у нас се обезрибяват от бракониери или замърсяване. Клатим глави, организираме акции по пускане на рибки, а след няколко години се случва същото. Нека видим какво е положението в други страни. Потърсихме за мнение запаления риболовец Емил Хубенов, който от доста време е в Испания.

 

- От колко години живееш в Испания?

- От осем години съм тук.

 

- Как живеят Българите там и остава ли ви време за риболов

- Българите живеят добре тук, познавам някои, които не искат и да чуят повече за България,устроили са се тук и нямат никакво намерение да се прибират. През последните години много българи се запалиха по риболова, но по принцип за него не остава много време, когато има сезонна работа. През лятото има два месеца с повече време за риболов, тъй като тогава е отпускарският сезон.

 

- Какъв риболов практикуват българите тук най често?

- Всеки се е ориентирал към различен тип риболов, най често срещаният е морския, понеже сме близо до морето, а и морската риба е за предпочитане. Други познати, които живеят по-далечко предпочитат както спинингов, така и шаранджийски риболов, всеки си има някакви предпочитания.

 

- Ти какъв риболов харесваш?

- На мен лично най-много ми допада спининговият риболов или по точно риболоват на блек бас.Не мога да опиша удоволствието, което изпитвам, когато съм за бас.

 

- Какви монтажи използваш?

Любимите ми монтажи са „тексас риг” и „дроп шот”. Най-често използвам „тексас”, просто при този вид монтаж има най малко закачки и късания. Когато съм за бас не ми се тръгва от водоема.

 

- Бил си ли на митичната река Ебро?

- Миналата година лятото направих два излета на река Ебро и веднага взех да съжалявам, че съм пропуснал толкова години, в които не съм отишъл. За съжаление не можахме да хванем сом, и на двата излета улучихме пълнолунието. Имахме все пак по един удар, но нямахме късмет да си ги оползотворим. Разписахме се с шарани от по 14-15 кг.

 

- Испанците ходят ли за риба и какво ловят? А как си опазват рибите?

- Испанците също са много запалени по риболова. И при тях ситуацията е като при българите - едни са си заклети почитатели на морски риболов, други на сладководен. Тукашните, които практикуват сладководен риболов, връщат всяка една риба обратно в съответния водоем, освен змиорки, те им са любими. Шарани, каракуди, мрени, бас, щука… такъв вид риби не вземат. И така си опазват видовете, а когато отидат следващия път, пак има какво да уловят. Досега аз лично не съм чул някой испанец да отиде с мрежа, а най-малко пък с ток да лови! Тука тия неща ги няма и затова хората си имат риба.

18.07.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още