Подледен риболов

Интервю с шампиона на леда Слави Лазаров

Интервю с шампиона на леда Слави Лазаров

 

 

Националното първенство по подледен риболов завърши с голяма сензация. Шампион на България за 2016 г. стана колегата Слави Лазаров от отбора на „Мосела”, когото едва ли някой е включвал в сметките за призовите места преди сезона. 39-годишният софиянец обаче се справи отлично в условията на жестока конкуренция от останалите състезатели. Другите момчета от „Мосела” също се представиха силно и тимът спечели сребърните медали в отборното класиране, като отстъпи само пред шампионите от „Майсторски риболов”. Днес даваме думата на Слави, за да разкаже за преживяванията си в шампионата.

 

 • Честита победа! Разкажете как започна за вас сезонът?
 • Отборът на „Мосела” го сформирахме в последния момент – аз, Николай Николов, Добромир Спасов и Евгени Янев. Въобще не ми е минавало през ума да ставам индивидуален победител, за всички нас важно беше отборното класиране. Затова и в трите състезания изработихме много добра обща тактика, която ни помогна.
 • Първото състезание беше на язовир „Малък Беглик”. Какво се случи там?
 • Риболовът на този водоем, както и на останалите два в следващите кръгове, беше много активен. Имаше достатъчно риби, въпросът беше да се ловят предимно бабушки, тъй като тежат доста повече от костурите. Първия ден станах победител в сектора, втория ден завърших втори. Ловяха се между 2 и 3 кила на състезател. Ники от нашия отбор постави републикански рекорд за най-голяма риба, извади костур почти два килограма! Времето беше отвратително, валеше дъжд и сняг през цялото време. Бяхме мокри до кости, въпреки че ползваме защитни костюми. Много тежко състезание стана.
 • Как мина следващият турнир на „Голям Беглик”?
 • Там условията бяха други, тъй като се ловеше на по-голяма дълбочина. Налагаше се да ползваме мормишки с тегло 0.9 грама. Първия ден лових добре само час и половина, дори мислех, че ще бъда последен. Оказа се, че съм завършил пети в сектора. За втория манш коригирах играта си и се класирах първи. Ловяха се само костури, които искаха много хранене. Рибите бяха някак си разпилени. За добро класиране трябваше улов над 1.8 кг.
 • В крайна сметка титлата ви се е решила в третия турнир на язовир „Широка поляна”.
 • Там и двата дни бях секторен победител. Това състезание беше доста сложно, тъй като се ловиха смесено и костури, и бабушки. Особено втория ден рибите станаха капризни, кълвяха със съвсем леко почукване. В този ден успях да наловя едри бабушки, с тегло между 150 и 300 грама. През цялото време се криех, за да не ме усетят и да дойдат да ме разпробият. До този втори манш Методи Костов от „Майсторски риболов” ме водеше с три точки, а Ники от нашия отбор имаше аванс от две. Свърши състезанието, Мето дойде, стисна ми ръката и каза „Честито”. Оказа се, че съм първи в крайното индивидуално класиране. А моят съотборник Ники завърши втори. Бяхме втори и отборно, което за нас е много сериозно постижение.
 • Разкажете сега какви мормишки използвахте?
 • Както споменах, и в трите състезания рибите бяха активни. Не е като друга година, когато е имало маншове с по 9-10 бройки. При тази активна риба преценихме, че няма смисъл да използваме микро-мормишки. Пропадат много бавно и се губи време. На „Малък Беглик” и „Широка поляна” ловихме с примамки от грамажа между 0.34 и 0.4 грама. Това е някакво приемливо средно тегло. Само на „Голям Беглик” се налагаше да вкараме в употреба по-тежките мормишки заради дълбочината. Въобще, и в трите състезания въпросът беше примамката да бъде с приемливи за рибата габарити, и в същото време да пропада по-бързо до дъното, тъй като риболовът вървеше интензивно. Това е, нищо секретно няма.
 • Каква стръв и захранка ползвахте?
 • За стръв слагахме хирономус, както всички останали състезатели. Хранехме с глина, примесена с фуил. Подавахме я с кърмушка. Интересното беше, че при дохранването в хода на състезанието кърмушката не трябваше да се спуска до дъното, а да се отваря поне на метър отгоре. Удареше ли в дъното, рибите се разбягваха. Аз лично дори дохранвах на ръка с малки топки, ако дълбочината беше до 4 метра. За по-дълбокото вече се налагаше да се храни с кърмушката.
 • Казвате, че сте хранили с глина и фуил. Защо не ползвахте само чист фуил, както ловят доста от другите състезатели?
 • Според мен това е грешка при активната риба, тъй като чистият фуил събира предимно дребосъци. Изяждат го бързо и се разбягват. Топката глина задържа рибите под дупката за по-дълго време, пристигат и по-едри екземпляри. Отнема им време да човъркат глината, докато стигнат до фуила. През това време работата ви е да ги ловите възможно най-бързо. Когато кълването се разреди, само трябва да дохраните.
 • А каква тактика с придвижване избрахте? Има колеги, които дупчат много дупки и ги обикалят на бегом.
 • Аз ловя точно по обратния начин. Пробивам по няколко дупки в две зони на сектора, захранвам ги и ги прикривам с флагче. След това просто се местя от едната зона до другата и обратно. Според мен при активни риби, както беше тази година, това е най-добрата тактика. Впрочем целият ни отбор лови по този начин.
 • Все пак отборно завършихте втори, титлата отиде в многократните шампиони от „Майсторски риболов”?
 • За нас и второто място е успех. А и „Майсторски риболов” са сериозен отбор, с много добра подготовка. Вижте, ние не ламтим за купи и медали. Просто искахме да покажем на останалите, че разбираме от този риболов, и мисля че се получи.
 • Прогнозите преди сезона въобще не включваха „Мосела” дори в челната тройка. Вие сте две коли хора, даже не тренирате всеки път преди състезание?
 • Така е, тренирахме само преди турнира на „Малък Беглик”. Причината беше, че заради липсата на лед около София в последния момент се налагаше турнирите да бъдат измествани в Родопите. Да де, ама в петък ние сме на работа. И затова пътувахме направо в събота сутринта за последните две състезания. Въпреки, че не бяхме тренирали, нещата се получиха добре.
 • Почнаха ли да ви разпробиват, когато се разбра, че „Мосела” има шанс за по-предно класиране?
 • Мен не толкова, но Ники и Добромир ги разпробиха колеги от отбора на „Биг Фиш”, който също имаше шансове да завърши на второ място. По принцип това не е забранено от регламента, тъй като се спазва дистанция от 5 метра от защитената с флагче дупка. Но „Биг Фиш” се представиха много силно втория ден на „Широка поляна”, имаха две първи и две втори места. Това е отличен резултат. На „Малък Беглик” един колега също дойде да лови близо до мен. Само че аз бях вдигнал рибите само на метър под леда. И хващах по 3-4 за времето, докато той вадеше една от дълбокото. Аз лично това с разпробиването не го разбирам, а и не ловя така. Предпочитам да си намеря собствена дупка с активни риби, вместо да се опитвам да ловя чуждите.
 • За вас това е четвърто участие в националния шампионат. Кой от колегите от другите отбори ви е помагал най-много?
 • Лека му пръст на бате Любо Венков от троянския отбор „Боби Фишер”. Помните го, беше вицешампион на лед, а на световното първенство в Беларус спечели секторна победа. Той ми обясни навремето, че отиваме на риболов, а не на захранване. На един излет си отвори куфара, показа ми глината и стръвта си, и ми обясни най-подробно как според него би трябвало да се подходи към всяко състезание. От него знам, че не трябва да се озърташ кой какво и как лови, а да си гледаш собствения риболов.
 • Какво бихте казал в заключение?
 • Благодаря на организаторите на първенството от БФРС и лично на г-н Йордан Софков. Всичко беше организирано както трябва, а и отношенията между всички отбори и състезатели бяха приятелски, както е редно. Поздрави на всички колеги, с които се съревновавахме през този сезон на леда. За нас беше чест!

Разговор на Станил Йотов

 

 

 

 

 

 

 

 

23.02.2016

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

mcmpodcast

преди 3 седмици

<a href="http://us.siteartistry.com/boys-shorts-6-ame">boys shorts 6</a> <a href="http://us.fitandboxe.com/home-kitchen-concession-food-preparation-equipment-ama">home kitchen concession food preparation equipment</a> <a href="http://us.aepoky.com/tools-home-improvement-sink-drains-ame">tools home improvement sink drains</a> <a href="http://us.angelgibson.com/toys-games-rotors-ame">toys games rotors</a&g

 • 0
 • 0

zamkaufen

преди 4 седмици

<a href="http://www.salonjive.com/lowa-sirkos-gtx-preisvergleich-stiefelc">lowa sirkos gtx preisvergleich</a> <a href="http://www.viewdenali.com/xr-hoesje-speck-hoesjea">xr hoesje speck</a> <a href="http://www.kyleshadix.com/miami-marlins-jersey-for-jerseyb">miami marlins jersey for</a> <a href="http://www.oasouth.com/manhattan-portage-small-torba-torebkic">manhattan portage small torba</a> <a href

 • 0
 • 0

yadadyne

преди 6 седмици

<a href="http://www.thehellraiser.net/small-bucket-torebka-torebkid">small bucket torebka</a> <a href="http://www.kubaner.net/sony-xperia-xa2-ultra-phone-case-casec">sony xperia xa2 ultra phone case</a> <a href="http://www.kurumsalkoku.net/sensi-studio-bucket-zak-tassenb">sensi studio bucket zak</a> <a href="http://www.lgoknowledge.net/s9-phone-pouzdro-near-me-pouzdroe">s9 phone pouzdro near me</a> &l

 • 0
 • 0

thredco

преди 6 седмици

<a href="http://www.stephenfite.com/vegan-rattan-torba-torebkic">vegan rattan torba</a> <a href="http://www.denagahuahin.com/nokia-101-back-cover-casec">nokia 101 back cover</a> <a href="http://www.ticketjr.com/pixel-xl-portemonnee-tassena">pixel xl portemonnee</a> <a href="http://www.pansieve.com/vintage-iphone-7-pouzdro-pouzdrod">vintage iphone 7 pouzdro</a> <a href="http://www.coltonsquare

 • 0
 • 0

iptvoutput

преди 8 седмици

<a href="http://www.aliseofoods.com/magpul-field-sag-iphone-8-saga">magpul field sag iphone 8</a> <a href="http://www.demstrup.com/p%C3%B3%C5%82buty-damskie-41-tenisc">p贸艂buty damskie 41</a> <a href="http://www.polymeur.com/gr%C3%B8nn-og-gull-lace-kjole-kjoleb">gr酶nn og gull lace kjole</a> <a href="http://www.vanitetown.com/new-it-tasche-2019-tasched">new it tasche 2019</a> <a href="http://ww

 • 0
 • 0

dubaocankao

преди 9 седмици

<a href="https://www.robbsbooks.net/iphone-8-plus-case-velvet-caviar-casec">iphone 8 plus case velvet caviar</a> <a href="https://www.kabinenroller.net/samsung-galaxy-s8-phone-case-with-built-in-screen-protector-casea">samsung galaxy s8 phone case with built in screen protector</a> <a href="https://www.theproton.net/mini-dome-purse-bagsa">mini dome purse</a> <a href="https://www.wifizer.net/kevin-durant-joggers-shir

 • 0
 • 0

hitchwireless

преди 9 седмици

<a href="http://us.boydakkariyer.net/toys-games-hardware-ama">toys games hardware</a> <a href="http://us.vdxinstitute.net/automotive-electrical-rectifiers-amd">automotive electrical rectifiers</a> <a href="http://us.dicios.net/industrial-scientific-side-cutting-pliers-ame">industrial scientific side-cutting pliers</a> <a href="http://us.shoptapp.net/girls-anklets-6-ama">girls anklets 6</a> <a href=

 • 0
 • 0

snblrelay

преди 11 седмици

<a href="http://www.cuongnhuvodao.com/baseball-kappe-oakley-hutb">baseball kappe oakley</a> <a href="http://www.gaamilitary.com/blank-fitted-klobouky-wholesale-kloboukyc">blank fitted klobouky wholesale</a> <a href="http://www.manonafell.com/dorfman-chapeaux-stockton-california-chapeauc">dorfman chapeaux stockton california</a> <a href="http://www.buildawalkway.com/detroit-tigers-new-era-mlb-camo-core-classic-9twent

 • 0
 • 0

catmera

преди 21 седмици

<a href="http://www.gaddishare.com/off-the-shoulder-bianca-lace-maxi-vestito-abitid">off the shoulder bianca lace maxi vestito</a> <a href="http://www.malloferta.com/new-york-yankees-new-era-mlb-heather-plate-59fifty-%C4%8Depice-kloboukyc">new york yankees new era mlb heather plate 59fifty 膷epice</a>
[url=http://www.catmera.com/]catmera[/url]

 • 0
 • 0

asabisnis

преди 24 седмици

<a href="http://www.cdvisionbd.com/black-converse-sneakers-cheap-kurpesi">black converse sneakers cheap</a> <a href="http://www.dotiprofit.com/biker-snapback-hats-hats">biker snapback hats</a> <a href="http://www.arelectri.com/nike-air-max-90-vt-argent-rose-chaussuresh">nike air max 90 vt argent rose</a> <a href="http://www.balisakina.com/nike-air-force-1-supreme-custom-shoesz">nike air force 1 supreme cust

 • 0
 • 0

ageofmovies

преди 29 седмици

<a href="http://www.gohackhealth.com/iphone-6s-carcasa-for-boys-carcasac">iphone 6s carcasa for boys</a> <a href="http://www.codigoscortos.com/white-and-grey-nike-270-shoes5">white and grey nike 270</a> <a href="http://www.wearelivingre.com/clear-sag-s9-saga">clear sag s9</a> <a href="http://www.cartcotrailer.com/safety-buty-for-civil-engineer-tenisc">safety buty for civil engineer</a> <a href=&qu

 • 0
 • 0

madudananak

преди 31 седмици

<a href="http://www.rocespinet.com/air-jordan-retro-28-hvit-lilla-shoesl">air jordan retro 28 hvit lilla</a> <a href="http://www.abqchinaluck.com/nike-hyperdunk-2014-low-r%C3%B8d-hvid-scarpeb">nike hyperdunk 2014 low r酶d hvid</a> <a href="http://www.carilirik.com/stan-smith-pois-noir-chaussuresr">stan smith pois noir</a> <a href="http://www.realtorshiraz.com/comprar-adidas-pure-boost-zapatosx">comprar adida

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още