Подледен риболов

Интервю с шампиона на леда Слави Лазаров

Интервю с шампиона на леда Слави Лазаров

 

 

Националното първенство по подледен риболов завърши с голяма сензация. Шампион на България за 2016 г. стана колегата Слави Лазаров от отбора на „Мосела”, когото едва ли някой е включвал в сметките за призовите места преди сезона. 39-годишният софиянец обаче се справи отлично в условията на жестока конкуренция от останалите състезатели. Другите момчета от „Мосела” също се представиха силно и тимът спечели сребърните медали в отборното класиране, като отстъпи само пред шампионите от „Майсторски риболов”. Днес даваме думата на Слави, за да разкаже за преживяванията си в шампионата.

 

 • Честита победа! Разкажете как започна за вас сезонът?
 • Отборът на „Мосела” го сформирахме в последния момент – аз, Николай Николов, Добромир Спасов и Евгени Янев. Въобще не ми е минавало през ума да ставам индивидуален победител, за всички нас важно беше отборното класиране. Затова и в трите състезания изработихме много добра обща тактика, която ни помогна.
 • Първото състезание беше на язовир „Малък Беглик”. Какво се случи там?
 • Риболовът на този водоем, както и на останалите два в следващите кръгове, беше много активен. Имаше достатъчно риби, въпросът беше да се ловят предимно бабушки, тъй като тежат доста повече от костурите. Първия ден станах победител в сектора, втория ден завърших втори. Ловяха се между 2 и 3 кила на състезател. Ники от нашия отбор постави републикански рекорд за най-голяма риба, извади костур почти два килограма! Времето беше отвратително, валеше дъжд и сняг през цялото време. Бяхме мокри до кости, въпреки че ползваме защитни костюми. Много тежко състезание стана.
 • Как мина следващият турнир на „Голям Беглик”?
 • Там условията бяха други, тъй като се ловеше на по-голяма дълбочина. Налагаше се да ползваме мормишки с тегло 0.9 грама. Първия ден лових добре само час и половина, дори мислех, че ще бъда последен. Оказа се, че съм завършил пети в сектора. За втория манш коригирах играта си и се класирах първи. Ловяха се само костури, които искаха много хранене. Рибите бяха някак си разпилени. За добро класиране трябваше улов над 1.8 кг.
 • В крайна сметка титлата ви се е решила в третия турнир на язовир „Широка поляна”.
 • Там и двата дни бях секторен победител. Това състезание беше доста сложно, тъй като се ловиха смесено и костури, и бабушки. Особено втория ден рибите станаха капризни, кълвяха със съвсем леко почукване. В този ден успях да наловя едри бабушки, с тегло между 150 и 300 грама. През цялото време се криех, за да не ме усетят и да дойдат да ме разпробият. До този втори манш Методи Костов от „Майсторски риболов” ме водеше с три точки, а Ники от нашия отбор имаше аванс от две. Свърши състезанието, Мето дойде, стисна ми ръката и каза „Честито”. Оказа се, че съм първи в крайното индивидуално класиране. А моят съотборник Ники завърши втори. Бяхме втори и отборно, което за нас е много сериозно постижение.
 • Разкажете сега какви мормишки използвахте?
 • Както споменах, и в трите състезания рибите бяха активни. Не е като друга година, когато е имало маншове с по 9-10 бройки. При тази активна риба преценихме, че няма смисъл да използваме микро-мормишки. Пропадат много бавно и се губи време. На „Малък Беглик” и „Широка поляна” ловихме с примамки от грамажа между 0.34 и 0.4 грама. Това е някакво приемливо средно тегло. Само на „Голям Беглик” се налагаше да вкараме в употреба по-тежките мормишки заради дълбочината. Въобще, и в трите състезания въпросът беше примамката да бъде с приемливи за рибата габарити, и в същото време да пропада по-бързо до дъното, тъй като риболовът вървеше интензивно. Това е, нищо секретно няма.
 • Каква стръв и захранка ползвахте?
 • За стръв слагахме хирономус, както всички останали състезатели. Хранехме с глина, примесена с фуил. Подавахме я с кърмушка. Интересното беше, че при дохранването в хода на състезанието кърмушката не трябваше да се спуска до дъното, а да се отваря поне на метър отгоре. Удареше ли в дъното, рибите се разбягваха. Аз лично дори дохранвах на ръка с малки топки, ако дълбочината беше до 4 метра. За по-дълбокото вече се налагаше да се храни с кърмушката.
 • Казвате, че сте хранили с глина и фуил. Защо не ползвахте само чист фуил, както ловят доста от другите състезатели?
 • Според мен това е грешка при активната риба, тъй като чистият фуил събира предимно дребосъци. Изяждат го бързо и се разбягват. Топката глина задържа рибите под дупката за по-дълго време, пристигат и по-едри екземпляри. Отнема им време да човъркат глината, докато стигнат до фуила. През това време работата ви е да ги ловите възможно най-бързо. Когато кълването се разреди, само трябва да дохраните.
 • А каква тактика с придвижване избрахте? Има колеги, които дупчат много дупки и ги обикалят на бегом.
 • Аз ловя точно по обратния начин. Пробивам по няколко дупки в две зони на сектора, захранвам ги и ги прикривам с флагче. След това просто се местя от едната зона до другата и обратно. Според мен при активни риби, както беше тази година, това е най-добрата тактика. Впрочем целият ни отбор лови по този начин.
 • Все пак отборно завършихте втори, титлата отиде в многократните шампиони от „Майсторски риболов”?
 • За нас и второто място е успех. А и „Майсторски риболов” са сериозен отбор, с много добра подготовка. Вижте, ние не ламтим за купи и медали. Просто искахме да покажем на останалите, че разбираме от този риболов, и мисля че се получи.
 • Прогнозите преди сезона въобще не включваха „Мосела” дори в челната тройка. Вие сте две коли хора, даже не тренирате всеки път преди състезание?
 • Така е, тренирахме само преди турнира на „Малък Беглик”. Причината беше, че заради липсата на лед около София в последния момент се налагаше турнирите да бъдат измествани в Родопите. Да де, ама в петък ние сме на работа. И затова пътувахме направо в събота сутринта за последните две състезания. Въпреки, че не бяхме тренирали, нещата се получиха добре.
 • Почнаха ли да ви разпробиват, когато се разбра, че „Мосела” има шанс за по-предно класиране?
 • Мен не толкова, но Ники и Добромир ги разпробиха колеги от отбора на „Биг Фиш”, който също имаше шансове да завърши на второ място. По принцип това не е забранено от регламента, тъй като се спазва дистанция от 5 метра от защитената с флагче дупка. Но „Биг Фиш” се представиха много силно втория ден на „Широка поляна”, имаха две първи и две втори места. Това е отличен резултат. На „Малък Беглик” един колега също дойде да лови близо до мен. Само че аз бях вдигнал рибите само на метър под леда. И хващах по 3-4 за времето, докато той вадеше една от дълбокото. Аз лично това с разпробиването не го разбирам, а и не ловя така. Предпочитам да си намеря собствена дупка с активни риби, вместо да се опитвам да ловя чуждите.
 • За вас това е четвърто участие в националния шампионат. Кой от колегите от другите отбори ви е помагал най-много?
 • Лека му пръст на бате Любо Венков от троянския отбор „Боби Фишер”. Помните го, беше вицешампион на лед, а на световното първенство в Беларус спечели секторна победа. Той ми обясни навремето, че отиваме на риболов, а не на захранване. На един излет си отвори куфара, показа ми глината и стръвта си, и ми обясни най-подробно как според него би трябвало да се подходи към всяко състезание. От него знам, че не трябва да се озърташ кой какво и как лови, а да си гледаш собствения риболов.
 • Какво бихте казал в заключение?
 • Благодаря на организаторите на първенството от БФРС и лично на г-н Йордан Софков. Всичко беше организирано както трябва, а и отношенията между всички отбори и състезатели бяха приятелски, както е редно. Поздрави на всички колеги, с които се съревновавахме през този сезон на леда. За нас беше чест!

Разговор на Станил Йотов

 

 

 

 

 

 

 

 

23.02.2016

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

ageofmovies

преди 1 седмица

<a href="http://www.gohackhealth.com/iphone-6s-carcasa-for-boys-carcasac">iphone 6s carcasa for boys</a> <a href="http://www.codigoscortos.com/white-and-grey-nike-270-shoes5">white and grey nike 270</a> <a href="http://www.wearelivingre.com/clear-sag-s9-saga">clear sag s9</a> <a href="http://www.cartcotrailer.com/safety-buty-for-civil-engineer-tenisc">safety buty for civil engineer</a> <a href=&qu

 • 0
 • 0

madudananak

преди 3 седмици

<a href="http://www.rocespinet.com/air-jordan-retro-28-hvit-lilla-shoesl">air jordan retro 28 hvit lilla</a> <a href="http://www.abqchinaluck.com/nike-hyperdunk-2014-low-r%C3%B8d-hvid-scarpeb">nike hyperdunk 2014 low r酶d hvid</a> <a href="http://www.carilirik.com/stan-smith-pois-noir-chaussuresr">stan smith pois noir</a> <a href="http://www.realtorshiraz.com/comprar-adidas-pure-boost-zapatosx">comprar adida

 • 0
 • 0

fayjoneshome

преди 3 седмици

<a href="http://www.crossfitbrea.com/nike-cortez-cuero-blanco-negro-zapatos1">nike cortez cuero blanco negro</a> <a href="http://www.plexustec.com/los-angeles-rams-new-era-nfl-heather-39thirty-berretto-cappellod">los angeles rams new era nfl heather 39thirty berretto</a> <a href="http://www.tlcaldesnudo.com/nike-air-max-essential-95-feh%C3%A9r-sneaker5">nike air max essential 95 feh茅r</a> <a href="http://www.pomarro

 • 0
 • 0

dfmembers

преди 5 седмици

<a href="http://www.beatriceyarns.com/gray-sixers-klobouky-kloboukye">gray sixers klobouky</a> <a href="http://www.dianjinit.com/puma-ignite-v2-running-obuv-obuv3">puma ignite v2 running obuv</a> <a href="http://www.acdsheep.com/gris-havaianas-femme-bottec">gris havaianas femme</a> <a href="http://www.chrysteena.com/wedding-boat-cip%C5%91-cipoe">wedding boat cip艖</a> <a href="http://www.thetv

 • 0
 • 0

drcamunez

преди 15 седмици

<a href="http://www.drugstorr.com/adidas-crazylight-boost-tutti-star-music-zapatosg">adidas crazylight boost tutti star music</a> <a href="http://www.wymoosucks.com/lifeproof-case-for-moto-z2-play-caseo">lifeproof case for moto z2 play</a> <a href="http://www.inkandcurls.com/zabudowane-szpilki-z-wyci%C4%99ciem-tenisq">zabudowane szpilki z wyci臋ciem</a> <a href="http://www.robbcaster.com/start-rite-black-patent-shoes

 • 0
 • 0

brayoandp

преди 15 седмици

<a href="http://www.ohdcmilwaukee.com/philipp-plein-tenis-precio-botas">philipp plein tenis precio</a> <a href="http://www.norfolkgh.com/camelowe-szpilki-tenisy">camelowe szpilki</a> <a href="http://www.esherfitness.com/chaussure-marron-enfant-bottet">chaussure marron enfant</a> <a href="http://www.brayoandp.com/callaghan-zapatillas-hombre-botao">callaghan zapatillas hombre</a> <a href="http:

 • 0
 • 0

scarystate

преди 17 седмици

<a href="http://www.usuariobacano.com/oakley-script-sunglasses-sunglassesr">oakley script sunglasses</a> <a href="http://www.dgrlcd.com/jordan-12-bl%C3%A5-and-hvit-for-salg-butyg">jordan 12 bl氓 and hvit for salg</a> <a href="http://www.pistaclic.com/burberry-belt-cost-beltr">burberry belt cost</a> <a href="http://www.thewebmaestra.com/mackage-handbag-burberry-cosmetics-mackagee">mackage handbag burberry cos

 • 0
 • 0

pvktechinfo

преди 17 седмици

<a href="http://www.cliffsears.com/canada-goose-chilliwack-jacket-mens-jackets-canadagoosec">canada goose chilliwack jacket mens jackets</a> <a href="http://www.easternmeter.com/midi-dresses-dressh">midi dresses</a> <a href="http://www.gfwholesalers.com/nobis-merideth-jacket-jacket-nobisb">nobis merideth jacket jacket</a> <a href="http://www.rcnspecials.com/where-to-buy-mackage-jacket-mackager">where to buy

 • 0
 • 0

ourbabyneeds

преди 17 седмици

<a href="http://www.puntorecogida.com/asics-gel-nimbus-21-sports-direct-chaussuresq">asics gel nimbus 21 sports direct</a> <a href="http://www.theadwalkers.com/nike-orlando-magic-shorts-shirtw">nike orlando magic shorts</a> <a href="http://www.howltoken.com/white-short-sleeve-polo-button-down-polop">white short sleeve polo button down</a> <a href="http://www.razortechit.com/fila-calzado-mujer-botas">fila ca

 • 0
 • 0

enjoytwice

преди 20 седмици

<a href="http://www.adananivgoz.com/zapatos-zapatillas-botaq">zapatos zapatillas</a> <a href="http://www.myfactcheck.com/limited-nike-white-womens-leighton-vander-esch-road-jersey-nfl-55-dallas-cowboys-vapor-untouchable-nfln">limited nike white womens leighton vander esch road jersey nfl 55 dallas cowboys vapor untouchable</a> <a href="http://www.moxdiabetes.com/br%C4%85zowe-buty-na-obcasie-tenisv">br膮zowe buty na obcasie</a>

 • 0
 • 0

pilgerbuch

преди 20 седмици

<a href="http://www.jendoesitall.com/winter-absatzschuhe-stiefelp">winter absatzschuhe</a> <a href="http://www.groupeayache.com/climbing-shoes-size-3-bootss">climbing shoes size 3</a> <a href="http://www.rustyjtrump.com/joop-sneaker-hernas-stiefelr">joop sneaker hernas</a> <a href="http://www.ardenbardol.com/rozmiary-but%C3%B3w-i-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-wk%C5%82adki-tenisu">rozmiary but贸w i d艂ugo艣膰 wk艂adki&l

 • 0
 • 0

eatylistening

преди 22 седмици

<a href="http://www.sherpfever.com/nike-air-jordan-future-infrarot-23-trainerse">nike air jordan future infrarot 23</a> <a href="http://www.hartmancourt.com/magasin-de-bottes-bottey">magasin de bottes</a> <a href="http://www.ahomeforyoufl.com/femminile-nero-roshe-run-bianca-tick-sneakerc">femminile nero roshe run bianca tick</a> <a href="http://www.tryckpress.com/nike-air-max-lunar-90-schwarz-grau-butym">ni

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още