Аквакултури

Стопанисване на водоеми за спортен риболов - втора част

Стопанисване на водоеми за спортен риболов - втора част

4. Гъстота на отглеждане

 

Абсорбционния капацитет на язовира (т.е. максималното тегло на рибата,което язовира може да поддържа) зависи от размера на хранителните вещества произведени от него както и от размера на язовира, качеството на водите, видове риби и други фактори. Балансовия капацитет е като цяло независим от дълбочината на водата,тъй като хранителните вещества обикновено се произвеждат близо до повърхността.   Гъстота на отглеждане се изчислява само от площта, игнорирайки дълбочина и обем. За да се изчисли приблизително размера, измерете с големи крачки  язовира, така приблизително ще разберете обиколката в метри.
Ето средната площ на база обиколката.
Обиколка    Площ в Хектар

  100 м         0,04
  125 м         0,07
  150 м         0,11
  175 м         0,16
  200 м         0,22
  225 м         0,29
  275 м         0,45
  300м          0,54
  375 м          1

Ако зарибяването се осъществява от няколко вида , количеството на всеки от тях трябва да се изчислява като част от общото.
Обикновено,такива язовири имат канацитет от 200-500 кг / хек
Това означава, че 0,1 ха язовир с капацитет от около 500 кг / хек ще подържа около 50 риби средно 1 кг, или 25 риби от 2 кг всяка.
При по-висока плътност растежът се забавя. Максимална производителност може да се поддържа чрез премахване на малък брой на риба ,като например чрез спортен риболов.

 

5. Отглеждане, оцеляване, растеж и хранене

Зарибяване


При пускане на риба във водема първо оставете съда в който се намират рибките в язовира за 10 минути, за да се изравни температурата в съда и да се предотврати термичен шок.
След това отворете съда и оставете малки количества да влизат вътре, така че да се избегне внезапна промяна в температурата или химията на водата. След това оставете рибите сами да напуснат съда.

Оцеляване и растеж


Обикновено шарановите риби се продават с размери 3-5 см а пъстървовите и други хищници с размер 7-10 см..
При условие, че язовира е свободен на хищни риби и птици не е необходимо да зарибяваме с по големи размери.
Оцеляването е обикновено около 70%, но далеч по-малко, ако са налице хищници .
Темповете на растеж се различават много и не може да бъде предвидено колко ще бъде прираста без добро разбиране на условията в язовира.
 При препоръчваните размери на отглеждане, зарибителят често достигат 150-500 грама през първата година.

Храна


Естествената храна за рибата в язовирите  е планктон, насекоми,водорасли и риби.
Видовете, които обикновено не обитават тези язовири, като сладководни раци и малки риби, могат да бъдат добавени,като те ще увеличат хранителната база във водоема.

Добавянето на неорганични торове обикновено  не е необходимо защото често хранителни вещества са в изобилие в тези язовири.
Хранителната верига, включително растежа на крайбрежните растенията, обикновено зависи повече от светлина.
Ако отглеждането е естествено не се препоръчва добавянето на изкуствена храна .
Неизядената разлагаща се храна може да замърси водата и да доведе до заболявания,прекомерно развитие на растенията и водораслите.

 

6. Потенциални проблеми

 

Хищните птици


Кормораните са често срещани в цяла България, дори и в но сухите райони. Техните посещения по язовири са чести и непредсказуеми.Веднъж намирили язовир който съдържа риба, те го посещават много често.
Дори ако е възпрепятстван от кацане във водата, корморанът ще кацне на брега . Те са най-активните хищници на риба в язовирите
и бързо се научават да игнорират потенциалните заплахи.
Отстрела им е забранен, тъй като те са защитени от закона.
Малко са ефикасните методи за контрол над кормораните. Най-добрият метод е пресушаване на язовира за 1 година, така те спират да го посещават и се местят на друго място.
Ефикасни с също и коплексни методи като предоставяне на убежища за рибата, като повалени дървета.
Осигуряване на достатъчно алтернативна храна за кормораните. Големият брой плевелна риба ще намали натиска върху ценните риби, тъй като птиците предпочитат обилният източник на храна.
Другите водоплаващи птици (пеликани,блатните птици като чапли ) не представляват кой знае какъв проблем, освен в плитки язовири.
Тези птици също са защитени. Патиците са по същество полезни за язовира, но и те консумират малки риби.

Следва.....

Част 1

 

14.10.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още