Аквакултури

Стопанисване на водоеми за спортен риболов - първа част

Стопанисване на водоеми за спортен риболов - първа част

Отглеждане на риба във малки частни басейни

Това е ръководство за отглеждане на риба за любителски риболов и вътрешното потребление във малки частни водни басейни.
Търговското рибовъдство (аквакултури) е специализирано предприятие, което се нуждае от задълбочено разследване на технологията и икономиката  и изисква разрешителни от месните власти.
Складирането на риба в публичните води (включително потоци, реки и водозбори) се изисква специално разрешение миниситерствата.
През последните 20 години се наблюдава нарастващо зарибяване на частни водни басейни към животновъдни ферма или малки месни водоеми стопанисвани от часни стопани.
Зарибяването на риба в тези басейни, обаче в повечето случаи е със съмнителен ефект и води но анекдоти като "аз не виждам признаци рибата да е тук".
За подобряване на тези променливи резултати е необходимо да се следват определени правила за да се увеличи производството на риба в тези басейни.
Изследванията показват, че производството зависи от много фактори, включително храна,контрол на хищниците , качеството на водата, дълбочина на водата и климата, които често са извън контрола на собственика на земята.
Въпреки това, има начини да се увеличи производството на риба .
Тази статия ще ви помогне да обмислите въпросите и аспектите на това начинание преди да пристъпите към зарибяване и ще ви помогне в отглеждането и оцеляването.
Основните аспекти са :

  • язовир (местоположение, големина, и пригодност);
  • качеството на водите;
  • избор на видовете;
  • отглеждане на риба, оцеляването, растежа и хранене;
  • потенциални проблеми и как да се справят с тях.
  •  

1. Язовирът

 

Размер
Язовирът трябва да има площ от поне 0,05 ха (500 m2), за предпочитане повече.
В идеалния случай, стопанските животните следва да нямат достъп до язовира, зарибен с риба, тъй като те могат да повредят язовирни стени и да размътят водата.
Най-добрият начин е да се огради язовира,въпреки че това не винаги може да бъде практично защото тези водоеми се използват често за водопой.
Една алтернатива е частична ограда на язовира която дава достъп до ограничен район за влизане.   Може да се използва засаждане с дървета което има няколко предимства. Засаждането може да подобри външния вид на язовира и да стабилизира брега,  докато разлагащите се листа предоставят хранителни вещества за да започне хранителната верига и попадащите насекоми са плячка за рибата.  Не бива да се засаждат дървета или храсти върху стената или преливника, тъй като те могат да нарушат структурата на съоръженията.
Язовирите които са се образували от наводнения не трябва да бъдат използвани, тъй като има голяма вероятност да се случи отново и да загубим рибата.

Язовира е добре да е лесен за поддръжка.
Помислете за инсталиране на тръбата и клапан , така че да може да се източи до дъно.
Това позволява както да се улови напълно рибата така и да се премахне замъресена вода.За тази цел трябва да има предвиден наклон на дъното.   Изпусканата вода не бива да влиза директно във водни пътища(реки и дерета),защото е възможно част от рибата да попадне в тях.
 
Подготовка на язовира
Помислете за премахване на нежеланите растения и риби от съществуващия язовир преди зарибяване.
Новите язовири трябва да бъдат напълнени  най-малко три месеца преди зарибяване.
Това дава време за развитие на хранителната верига, която може да бъде подпомагана чрез добавяне на растителни отпадъци или органични торове
 
Забележка. Необходимо е разрешително от Министерството на околната среда и водите за да се построи микроязовир на речно корито или часна земя.

Язовира е добре да е лесен за поддръжка.
Помислете за инсталиране на тръбата и клапан , така че да може да се източи до дъно.
Това позволява както да се улови напълно рибата така и да се премахне замъресена вода.За тази цел трябва да има предвиден наклон на дъното.   Изпусканата вода не бива да влиза директно във водни пътища(реки и дерета),защото е възможно част от рибата да попадне в тях.
 

 

2. Качеството на водата

Задълбочените тестове на водата са скъпи и не са необходими за този тип язовири.
Повечето повърхностни води, подходящи за напояване са приемливи за риба.
Малък тест на отглеждане бързо ще покаже, дали водата е подходяща.
Мътната вода не може да навреди на рибите директно, но тя може да намали производството на хранителни вещества чрез предотвратяване на проникването на светлина .От друга страна, някои мътни води могат да помогнат за намаляване на хищничеството, като рибата е трудно откриваема от хищници.

 

3. Избор на видове

Има основателни причини да отглеждате риба, която се обитава естествено вашият район.
• Местните риби са добре адаптирани към условията на околната среда и вероятноста да оцелеят в язовира Ви е много висока.
• Зарибител можете да закупите от много по близко разтояние.
• Ако се зарибява с екзотични риби, те могат да  избягат в дивата природа и да станат сериозни вредители, които се конкурират с местните видове и да причинят щети на околната среда.

 

Следва...

14.10.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още