Аквакултури

Рециркулационни системи и аквакултура – първа част

Рециркулационни системи и аквакултура – първа част

Използването на рециркулационни системи в аквакултурното производство (Recirculating aquaculture systems, съкр.RAS) е следствие от натрупания опит в промишленото отглеждане на определени водни организми и развитието на съвременните технологии. Най-често RAS са от закрит тип и позволяват на фермерите да контролират тотално условията на средата по време на производствения цикъл.

В настоящата статия ще поговорим за това какво трябва да знаем, преди да пристъпим към стартиране на производство с използване на RAS.

Докато разходите, свързани с изграждането на RAS, обикновено са по-високи, отколкото при използване на съществуващи водни басейни или отглеждането на водни организми в мрежени клетки, умелото управление на  RAS на годишна база, може да се окаже значително по-икономически изгодно.

RAS са най-сложните системи за аквакултурно производство и начинаещите трябва да отделят значително време, за да се научат да работят с тях. Едновременно, на по-късен етап, тази инвестиция се оказва ключова за повишаване на икономическата ефективност на производството и достигането на високо съотношение на печалба/разходи.

 

Аквакултурата като бизнес

Много хора се захващат с аквакултура, защото искат да отглеждат риба, черупчести или водорасли. Това е чудесна отправна точка, но категорично не е достатъчно, за да се реализира успешно аквакултурно производство. Повечето от споменатите хора ще Ви кажат, че се занимават с тази дейност, за да отглеждат водни организми, но истинската причина е желанието да печелят пари. Ако печалбата не е в основата на Вашето желание, вероятно е по-добре да запазите интереса си като хоби, защото в противен случай ще се наредите в дългия списък на хората, които правят неуспешен бизнес.Успешният собственик на аквакултурна ферма е бизнесмен, който развива производство, за да прави пари. Не можете да бъдете успешен фермер и да не правите пари от тази дейност.Разбира се, когато стартирате своя бизнес не можете да очаквате незабавна възвръщаемост. Този период на „суша” зависи от собствените Ви възможности да финансирате начинанието, параметрите на инвестиционния кредит, който вероятно сте взели и редица други фактори. Във всички случаи, много от инвеститорите се надяват да получат в рамките на една година и дори за по-кратък период от време поне 20% от направените вложения. Ето защо, дори да стартирате сега в този бизнес, трябва да сте готови да посрещнете предизвикателствата.

Колко време продължава периода, който образно нарекохме „суша”? Като минимум той обхваща времето за строителство, доставка, инсталиране и оживяване на Вашата RAS. Към това трябва да добавите и времето от пускането на първата рибка в системата до нейното отглеждане до пазарен размер и първата продажба. Ако все още питате колко, то отговорът е поне година и дори повече.

Стартиране на производство с използване на RAS

Съществуват повече от 20 000 водни организми. От тях, биологията на около 20 - 30 вида е добре изучена и това ни позволява да ги отглеждаме в RAS. Нека вземем за пример стридите. Изследвания върху стридите се публикуват от повече от 80 години, а те се добиват от природата и се използват за човешка консумация вече 2 000 години. Въпреки това, дори днес не знаем достатъчно за хранителните съставки в диетата на нито един вид стриди, а ако не знаем това, не сме в състояние да създадем пълноценна диета за тяхното промишлено отглеждане. За разлика от стридите, отлично познаваме хранителните навици на няколко видове риби, като шаран, сом, пъстърва, тилапия и др.

Всички „дупки” в нашето познание за биологията на един или друг вид лимитират нашите възможности за тяхното промишлено отглеждане в RAS.

Стартиращият фермер трябва да избере вид, чиято биология е добре изучена, за да си гарантира колкото е възможно по-висок добив; да познава добре заболяванията по вида и да  разполага с необходимите терапии за превенция и лечение; да използва максимално добре особеностите му, свързани с околната среда, за да създаде в RAS условията, които отговарят в максимална степен на неговите нужди, позволяват бърз растеж и безпроблемно достигане до пазарни размери и накрая, гарантират висок добив в рамките на технологичната схема.

Пазарът е съществен лимитиращ фактор при избора на вид за отглеждане в RAS. Нещо повече, пазарът може да изключи всякаква възможност за аквакултурно производство на предпочитания от Вас вид, ако търсенето отсъства. Ето защо, преди да се захванете с каквото и да е трябва да отделите време за задълбочено проучване на пазарните перспективи на избрания вид.

Ако не можете да продадете произведената продукция, няма да можете да спечелите пари и ще обречете Вашия бизнес на провал, преди още да сте усетили удовлетворение от изградените съоръжения.

Поради наличието на механизъм за растеж, който е в страни от принципите на пазара, често срещано явления в български условия е появата на „бизнесмен” с финансови възможности и без никакъв опит в отглеждането на водни животни, който желае да инвестира в аквакултура. Често подобни хора се интересуват много повече от усвояването на предоставените им средства по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007 – 2013 г. (ОПРСР), отколкото от перспективите на бъдещото производство. Така се стига до създаването на ферми за екзотични видове и предприятия за преработка, които никога няма да заработят, но ще създадат реални затруднения на истинските „играчи на пазара” и могат да доведат до неговото деформиране. Въпреки това, ние не бихме искали да отделяме повече внимание на тази порочна практика и ще се върнем към темата ни.

Проучването на пазара може да включва различни способи, като консултации с потенциални купувачи, различни социологически и маркетингови схеми и т.н.т. Маркетингът на аквакултурното производство има своите уникални особености, например изследване на въздействието върху консуматорите на силно ненаситените мастни киселини, които ограничават срока на годност и бързо довеждат до нежелани миризми на предлаганите продукти.

Нагласите на потребителите са фактор, който не бива да бъде изпускан от внимание. Потребителите имат своите предпочитания към начина на предлагане на готовата продукция, а често ограничават своя избор и от религиозни или чисто икономически съображения. Ето защо всичко трябва да бъде взето под внимание и често оформянето на опаковката може да се окаже ключът към Вашите успешни продажби.

Съпротивата, породена от различни социо-икономически фактори и предразсъдъци, няма нищо общо с качеството, здравословността и другите аспекти на предлагания продукт, но продължава да бъде първостепенен маркетингов проблем. Преодоляването му често е свързано с допълнителни разходи за производителите, насочени към образователни програми и рекламни кампании, които следва да се вземат предвид, когато стартирате и развивате Вашия бизнес.

Водоизточник

Най-критичният аспект за всяка аквакултурна ферма е наличието на водоизточник, който предлага подходящо количесво и качество на водата. Водата е среда за обитание и съпътстващ фактор на всички процеси във вашата ферма, включително аварийни ситуации или планирано разширяване. Всички RAS изискват вода за нормалното им функциониране, както и известен вток, за да се компенсират загуби, причинени от изтичане, просмукване, изпарение, контрол на качеството на водата или при изваждането на отглеждания вид. Липсата на достатъчно вода може да доведе в най-благоприятния случай до ограничения в производството, а в най-лошия до компроментиране на вашия бизнес, като цяло.

Качеството на водата  трябва да осигури здравословно развитие на избрания вид, а нейното количество трябва да гарантира безпроблемно нарастване в здравословни и безопасни условия. Качеството на водата се контролира, чрез проследяване и контрол на нейната pH; температура; алкалност и метално съдържание; присъствие на бактерии, вируси и тяхната патогенна концентрация; наличие на пестициди или други токсични вещества.

Трябва да сте наясно с особеностите на Вашия водоизточник, преди да пристъпите към изграждането на RAS.

ribarstvo.eu

25.07.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още