Аквакултури

Костур, вид с голям потенциал за развитие

Костур, вид с голям потенциал за развитие

 

Биология на костура


Костура принадлежи към семейство Percidae. Ареала на разпространение на вида са сладките води на умерения и субтропичния пояс на Северна Америка и Евразия. Костура може да бъде намерен в реки потоци и езера в почти цяла Европа. Той е типичен хищник.
Личинките се хранят с зоопланктон, щом пораснат се хранят с ларви на други видове риби, насекоми и малки рибки.При достигане на тегло 100-150 гр. се храни изцяло с плевелна риба. Живее на стада и е не-териториална риба като ловува през деня.

Мъжките достигат полова зрялост на 2-3 г. А женските на 3-6 г..В Дания костура се размножава през април-май когато температурата достигне 7-8 ° С. Отлага средно 300 000 хайверни зрънца под формата на фуникулари. Диаметъра на зърното е 2-2.5mm .Един или двама мъжки оплождат яйцата веднага след като те се залепват за корените на подводни растения. Новоизлюпената ларва е дълга средно 5-6мм и тежи около 1,1 мг.. В природата ларвите на пърата година достигат 5 см. , а след втората 8-12 см. Оптималното тегло което достига е 2 кг.

 

Възможност за аквакултура


Основният пазар за костур в Европа е концентриран около алпите (Германия ,Австрия ,Швейцария и Източна Европа) където средната консумация е 11000-12000 тона на година. В Швеицария  в момента  се консумира 5500 тона на година от които 90%  е внос.В този момент има сериозен недостатък от улов  на див костур за попълване на консумацията.Швейцарският пазар изисква малки грамажи 50-100 гр чиято цена е средно 4,70 – 6,70 евро/кг. Останалите пазари Франция, Америка, Канада изискват по едра риба около 200-300 гр чиято цена се движи в диапазона 2,70-4,00 евро/кг.
В Дания пазара за костура не е много голям, въпреки това той е смятан  за една от най-качествените риби в Датските езера. В Швеция се произвежда малко количество риба. Ловят я през май-юни на средно тегло 125 гр и я поставят за доугояване. След 6 месеца при достигане на тегло 400 гр. той е готов за пазара. Средната цена е 350 SEK/кг (2003).

Храносмилателна система.


Костура е хищник, развива храносмилателната си система веднага след абсорбцията на ембрионалния сак. Тя е напълно обособена след 30 дни.Възрасните екземпляри имат къс езофагус който е свързан с стомаха.Стомаха завършва сляпо.Пилоричните придатъци са свързани с червото дорзално.
 
Продукция на костур
.


Костура е много фертилна риба и може да се размноважа в изкуствени условия.Размножават се веднъж в годината. Изкуственото размножаване е още в експериментален стадий. За сега смъртноста при изкуствено излюпените е много голяма и прираста на личинките много малък. Изкуствено оплождане е възможно чрез хормонална стимулация.

Температурата играе огромна роля при излюпването на ларвите.При различните популации тя варира в зависимост от хабитата който обитават. 16 до 18 °С се препоръчва за оптимална температура за люпене, а 20° С за оптимален разтеж на ларвите.Добри резултати са постигнати в рециркулационни системи при 23°С.

 Растеж на костура


В природата костура расте сравнително бавно.Той бавно се адаптира към храната,отначало ротифери,артемия и по късно малки рибки. Ако присъства в биоценозата голяма хищническа преса зоопланктона остава основа на хранителната му база. Женските костури нарастват с около 30% по бързо от мъжките.

Растеж на ларвите и личинките


В изследванията показаха, че личинките имат SGR 1,26%/ден.
Угоявани са от 2,9 до 7.3 г в рециркулационна система, втока 0,5л/мин (25 л танкове).Температура 23 С .Хранени са 15мин/час в светлия период на деня от 6 до 22 часа.Посадка при старта 4.0 кг/м3.

Малки рибки


Друго изследване на по голяма риба (старт 23г до 49 г) показва по добър SGR от 1,46%/ден и FCR от 0,6. Рибите са отглеждани в 120 л танкове при температура 22-23С.

 

profish.bg

11.10.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още