Аквакултури

Хранене на шаран и пъстърва

Хранене на шаран и пъстърва

   Хранене на рибите с фуражи е най-важното средство за повишаване интензивността на производството. Шаранът спада към смесено хранещите се риби, но в естествени условия е мирна риба, тъй като се храни с дребни безгръбначни животни и с растителна храна. Пъстървата е хищна риба, защото в естествени условия се храни с дребни животни.
       Видове храни. При интензивното рибовъдство голямо значение имат изкуствените храни, кланичните конфискати, отпадъците от месокомбинатите, трупното и рибното брашно.От растителните храни, които се използуват - ечемикът, овесът, пшеничните трици.
       Хранителни смески и добавки към храната. Храненето на рибите с хранителни смески позволяват дажбата да бъде балансирана по отношение на белтъчини, витамини и минерални вещества, които се дават в смлян или гранулиран вид. Към смеските се прибавят антибиотици, препарати, витамини и микроелементи за ускоряване на растежа на рибите.
       Хранене на шаран. Най-голямо количество храна се дава на рибите през най-топлите месеци - юли и август, следвани от юни, май и септември. Смята се, че размерите на дажбата не трябва да надвишава 3% от масата на рибата. Подготвената храна за шарана се поставя в различни типове хранилки. Храната се зарежда в определени часове независимо от това,че шаранът я приема през цялото денонощие,тъй като рибите си изготвят условни рефлекси.
       Хранене на пъстърва. Съставките на смеските за пъстървите са предимно от животински произход, а растителните храни съставят само 25 - 30%.Важен момент при приготвянето на смеските е  балансирането им по всички хранителни вещества. По-големите количества мазнини се отразяват неблагоприятно върху рибите - предизвикват заболяване на черния им дроб, наложително е в смеските да се включват минерални вещества. Най-голямо значение имат витамините А и от В-комплекс.
  Храната на малките пъстърви да 2-месечна възраст се дава в кашообразно състояное намазана на телени мрежи . След тази възраст на рибите се дава храна в гранулиран вид 2 - 3 пъти дневно чрез подхвърляне.
 
zooferma.com
18.07.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още